2 stars 2 stars

Туристическа Атракция
Народен театър Иван Вазов

Price comment  Цена:
адрес:
София, 5, ул. Дякон Игнатий
имейл:
info@nationaltheatre.bg
телефон:
+35928119227

Народният театър „Иван Вазов“ е най-старият театър в България след Освобождението, той е наследник на софийската драматична група „Сълза и смях“, която от 1904 г. се нарича Български народен театър. До 1962 година театърът носи името „Кръстю Сарафов”. Сградата е построена в близост до бившия княжески дворец в столицата, днес Национална художествена галерия, по проект на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер,завършена е в края на 1906 г. и е открита за представления на 3 януари 1907 г. При откриването цар Фердинанд І е освиркан от студенти и правителството на Димитър Петков решава да закрие университета. Понастоящем Народният театър разполага с модерно съоръжена голяма сцена и зрителна зала със 750 места, камерна зала със 120 места и сцена на четвъртия етаж със 70 зрителски места.

В репертоарната политика на театъра влизат произведения на най-известните европейски и световни автори, както и на най-видните представители на българската литература.

Театърът не разполага със собствен паркинг. Най-близкият платен паркинг е срещу Националната художествена галерия, а районът зад театъра и околните улици са в софийската пътна Синя зона. Закуски и напитки бихте могли да купите и консумирате във външното фоайе на театъра преди началото на представлението и по време на антракт, ако има такъв. Картички, календари, книги, плакати и др. се продават в Билетния център на театъра. Пак там можете да получите и месечните програми на театъра. При предварително обаждане се осигурява достъп и място за зрители със специални нужди. Телефон за контакт – 02/ 8119 260. Библиотеката на Народен театър “Иван Вазов” се помещава на ІV етаж в административната част от сградата на театъра. Музеят на Народен театър “Иван Вазов” се помещава на V етаж в административната част от сградата на театъра.

Той е отворен от вторник до петък: сутрин от 9.00 до 12.30 и следобед от 14.00 до 16.30 часа.

Историята на театъра е богата, интересна, контрастна в своите възходи и кризи, но винаги здраво свързана със същностните промени и насоки в развитието на националната култура и изкуство.В своята вече повече от 100-годишна история Народният театър “Иван Вазов” се е утвърдил не само като първата театрална сцена на България, но и като жив, активно търсещ и мащабно работещ театър, изпълнен със съзнанието за своята важна мисия на национален културен институт.

РАБОТНО ВРЕМЕ НА КАСИТЕ:

понеделник - петък : 9.30 - 19.30 ч.

събота и неделя : 11.30 - 19.30 ч.

  • Театър

Работно време: 09:30 до 19:30

София - Забележителност Народен театър Иван Вазов - Снимка 1 София - Забележителност Народен театър Иван Вазов - Снимка 2 София - Забележителност Народен театър Иван Вазов - Снимка 3