3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Национален дворец на културата

Price comment  Цена:
адрес:
София, 1, пл. България
имейл:
krasimira.peicheva@ndk.bg
телефон:
+35929166300

Националният дворец на културата е разположен в центъра на град София. Той представлява многофункционален комплекс, синтез на модерна архитектура и пластични изкуства. Открит е през 1981 г. Идеята за построяване на дворец на културата, се заражда през края на 70-те години, на миналия век, от Людмила Живкова – дъщеря на тогавашния партиен и държавен ръководител на България - Тодор Живков. Фасадата над главния вход е украсена със символа на НДК - стилизирано изображение на слънце, което според автора му Георги Чапкънов трябва да наподобява таваните на старите български къщи. Великолепните пространства са одухотворени от над сто произведения на монументалната живопис, скулптурата, дърворезбата, гоблена, металопластиката и други жанрове. Огромната сграда се откроява на фона на планината Витоша и е позната на всеки българин. Тя е висока цели 8 етажа над земята, но има и 3 подземни нива. В себе си е събрала 13 зали за общо 8000 души, най-голяма сред които е Зала 1 с капацитет 4000 места. Фоайетата на двореца са на обща площ от 15 000 кв.м. и са предпочитани за провеждане на изложби и изложения.

Днес НДК е най-големият конгресен център не само в София и България, но и в цяла Югоизточна Европа. Едни от най-големите звезди на световната поп музика и опера са пълнили залите на двореца. Центърът се използва предимно за провеждане на културни мероприятия, което го превръща в център на българската култура.

Дълъг ред с фонтани краси площада пред НДК, който е любимо място за много жители и гости на столицата. Там има и много заведения, алеи за разходки и места, подходящи за колоездене и скейтборд. Наблизо се намира и търговската улица Витоша, както и музеят Земята и хората. НДК се намира в самия център на столицата, което го прави удобно мяасто за срещи и разходки.

София - Забележителност Национален дворец на културата - Снимка 1 София - Забележителност Национален дворец на културата - Снимка 2 София - Забележителност Национален дворец на културата - Снимка 3 София - Забележителност Национален дворец на културата - Снимка 4