3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Негованско езеро

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
телефон:

Негованското езеро представлява езеро, разположено на юг от село Негован, Софийска област. В миналото е било част от голямото Негованско блато. Преди 2005 година езерото е имало съвсем различна форма и големина и е било с площ от близо 45 хектара. След голямото наводнение през 2005 година, то увеличава своята площ и обем и към днешна дата достига размери от 50,5 хектара. Превърнато е в баластриера, както и по-голямата част от езерата, разположени в Софийската котловина. Територията около Негованското езеро се използва като пасбище. Езерото не бива да се бърка с езеро Негованка, което е част от една от най-старите екопътеки в България – Ееменската екопътека, край Велико Търново.

Негованското езеро си носи славата сред любителите на риболова като място за „големи хищници”. Разположено на около 10 километра от столицата София, мястото привлича множество риболовци от околностите, заради легендите, които разказват местните, че именно тук могат да бъдат уловени големи сладководни риби. Тъй като езерото се използва за добиване на пясък, по неговото дъно са се формирали множество дълбоки дупки, които са идеална предпоставка и местообитание на по-големи хищни риби, каквато е щуката например. Наблизо се намира и местността „Петте могили”, която е обявена за архитектурен паметник на културата като могилен некропол. Намира се само на около два километра южно от село Негован и се състои от седем тракийски надгробни могили. Над района на езерото минава и въздушната магистрала на мигриращи птици Виа Аристотелис. Така местността на Негованското езеро става привлекателна за любителите на различни видове туризъм. Може да прекарате прекрасно свободното си време в околността.

  • Езера
София - Забележителност Негованско езеро - Снимка 1 София - Забележителност Негованско езеро - Снимка 2 София - Забележителност Негованско езеро - Снимка 3 София - Забележителност Негованско езеро - Снимка 4