3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Орландовски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
София, 26, кв. Орландовци, ...
имейл:
телефон:
003592392034

На разположение на православните софиянци, любителите на историята и гостите на града в столичния квартал „Орландовци” се намира православният манастир „Св. Три Светители”. Трите светители са духовни отци, до които човек може да пише бележки с молби. Те са покровители на новото начало, на брака и бебетата.

В наши дни манастирът е действащ и се обитава от възпитаници на Духовната академия. Представлява малки едноетажни жилищни сгради и малка църква. Църквата и приветливата цветна градина се поддържат в изрядно състояние.

Според историческите сведения, Орландовският манастир е построен сравнително скоро - през XIX век. Битува предположение, че най-вероятно на това място или съвсем близо до него е съществувал манастир още през Средновековието.

За достойното място на светата обител в служба на Бога и вярващите има няколко предания. Една от тях разказва за времето на турското робство, когато храмът бил разрушен и един паша решил да си изгради чифлик на свещеното място. Семейството му изведнъж започнало да става жертва на всевъзможни беди. Пашата решил, че причината е в свещеността на терена, и напуснал дома си. Беди сполетели и бежанците от Кукуш, които по стечение на обстоятелствата се заселват на същото място. По необясними причини синовете на бежанците започнали да измират. Злочестията отпратили надалеч и тях.

Според друго предание основата на кошарата, която се намирала близо до къщата, била изградена от особени синьо-бели камъни. Те, според местното население, привличали стихиите, защото много често отгоре падал гръм. Странните и необясними събития и беди спрели, след като отново бил издигнат манастир.

  • Манастири
София - Забележителност Орландовски манастир - Снимка 1 София - Забележителност Орландовски манастир - Снимка 2 София - Забележителност Орландовски манастир - Снимка 3