3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Парк Университетска Ботаническа ...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
ubg_sofia@abv.bg
телефон:
0035929881797

Парк Университетска Ботаническа градина се намира в центъра на град София, в близост до паметника на Васил Левски, храм-паметника Александър Невски и Галерията за Чуждестранно Изкуство. Създадена е през 1892 г. от първия професор по ботаника д-р Стефан Георгиев. На откриването в градината е засаден летен дъб, в чиито корени цар Фердинад поставя златна пара. И до днес дъбът дарява прохладна сянка със своите могъщи ствол и корона. На площ от 5 дка. в оранжерии и на открито могат да се видят около 2500 вида представители на флората. И до днес тази градина запазва духа на едно уютно място за приятна разходка, но и за сериозна образователна и консервационна дейност. В Университетската ботаническа градина са обособени градини и кътове. Тук можете да разгледате оранжерии, разкриващи красотата и уникалното видово многообразие на тропиците с групите на орхидеите, бромелиевите, змиярниковите, както кактуси и много други. Средиземноморска градина се характеризира със субтропически растения, сред които различни цитруси, маслини, мирт, дафинов лист. Има и розариум, в който се отглеждат над 40 сорта розови храсти. Алпинеумът представя условията на скалистите планински местообитания. Изградени са водни площи с типични водни и влаголюбиви растения - водна лилия, воден зюмбюл, водна лейка, папирус, захарна тръстика, папрати и други. Тук може да разгледате пеперудния павилион, в който ще се насладите на ярките багри на свободно летящи тропически пеперуди. А бабината градинка е създадена на принципа на китните градини с плодове, зеленчуци и подправки, където деца и възрастни могат да видят от къде идват храните на трапезата ни. На малка площ всяка година се представят различни ядливи растения, като същевременно се демонстрира и покривно озеленяване – модерен елемент на урбанизираната градска среда. В Ботаническата градина са изградени алеи и изкуствени езерца и е оборудвана с пейки за отдих. Пред входа е разположен магазин, в който се продават сувенири и редки растителни видове.

Ако сте решили да посетите това прекрасно място, изпълнено с красотата на цветята можете да го направите всеки ден. Работното време е целогодишно като през делничните дни е от 9 до 17 часа, а през почивните от 9 до 18 ч. Цените на билетите са 2 лв. за възрастни, студенти, учащи и пенсионери заплащат по 1 лв., а децата до 7 години са безплатно. Ако искате да Ви изнесат беседа цента на български език е 6 лв., а на английски 12 лв.

  • Паркове

Работно време: 09:00 до 17:00

София - Забележителност Парк Университетска Ботаническа Градина - Снимка 1 София - Забележителност Парк Университетска Ботаническа Градина - Снимка 2 София - Забележителност Парк Университетска Ботаническа Градина - Снимка 3 София - Забележителност Парк Университетска Ботаническа Градина - Снимка 4 София - Забележителност Парк Университетска Ботаническа Градина - Снимка 5 София - Забележителност Парк Университетска Ботаническа Градина - Снимка 6