3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Руската църква Св. Николай

Price comment  Цена:
адрес:
София, 3, бул. Цар Освободи...
имейл:
inbox@podvorie-sofia.org
телефон:
0035929862715

Църквата „Св. Николай” или по-известна като Руската църква се намира на централно място София, между сградата на Министерски Съвет и Парламента. Построена е върху парцел на Руското посолство по проект на Михаил Преображенски (участвал и в изграждането на храма-паметник на Шипка), специално за нуждите на руските имигранти в столицата.

Издържана е в традиционно московски стил, характеризиращ се със старинна северна шатрова дървена архитектура. Завършена е през 1912 г., а е осветена на 11 ноември 1914-а. Иконостасът на руската църква е единствен по рода си в България – той е изцяло керамичен и е копие на Владимировския събор в Киев. Храмът е с два входа - южният е откъм булеварда, а северният - откъм градинката.

В криптата на храма лежи мраморен саркофаг с мощите на – Св. Серафим Чудотворец. От години хора се стичат в църквата за да се помолят на светеца, оставят писма с молитви, както е пожелал архиепископ Серафим. Неговото желание било, когато отиде в отвъдното хората да казват от какво имат нужда , а той да помага с каквото може. Днес хора разказват за чудесата, които се случват и продължават да оставят своите желания с надежда.

  • Църкви
София - Забележителност Руската църква Св. Николай - Снимка 1 София - Забележителност Руската църква Св. Николай - Снимка 2 София - Забележителност Руската църква Св. Николай - Снимка 3 София - Забележителност Руската църква Св. Николай - Снимка 4