3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Северен Парк

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
opto@info-sofia.bg
телефон:
0035929434728

Северният парк се намира в северната част на град София. На изток граничи със стадион „Локомотив”, на север със складова и промишлена база, както и с търговския комплекс "Илиянци", а на юг - с жилищните комплекси „Свобода”, „Надежда“ и "Връбница". Западно от парка е местността "Ливадите". През парка минава река Какач.

Паркът е проектиран и изграден в края на 60-те и началото на 70-те години на 20 век на мястото на обработваемите земи на село "Връбница". В началото на горската част на парка се намира уникалният за София слънчев часовник. Залесяването започва през 1968-1969 г. Дърветата са от смесен тип - иглолистни и широколистни, отделните видове се редуват на няколко паралелни масива. На територията на северния парк има изградени градинки с цветя. Има асфалтирани алеи, увеселителни съоръжения, заведения за хранене и др. След южния вход има чешма. Много често посетителите могат да забележат някои горски обитатели като катерици, няколко вида птици, гущери, жаби и други. След мащабно обновяване откъм източния вход на парка са издигнати две модерни детски съоръжения за игра, които включват пет пързалки за най-малките, две за по-големите и модерни безопасни люлки, подходящи за деца от всякаква възраст. Откъм страна на слънчевия часовник също са изградени интересни детски съоръжения - предимно за катерене, подходящи за деца над осем годишна възраст. Северният парк е предпочитан освен за разходка и отдих, и за спорт и развлечения. През почивните дни той е любима дестинация за живеещите в близост жители на столицaта, а и за гостите на града.

  • Паркове
София - Забележителност Северен Парк - Снимка 1 София - Забележителност Северен Парк - Снимка 2 София - Забележителност Северен Парк - Снимка 3 София - Забележителност Северен Парк - Снимка 4 София - Забележителност Северен Парк - Снимка 5 София - Забележителност Северен Парк - Снимка 6