3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Сеславски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
телефон:

Сеславският манастирски комплекс разполага с най-големия християнски храм в района на София от ранния османски период. В наши дни манастирът „Св. Николай" в Сеславци е недействащ, поради опасенията на местните власти от прояви на вандалство. От някогашния комплекс са запазени църквата и основите на жилищните сгради.

Най-вероятно манастирът е основан по време на Второто българско царство. Според друга версия построяването му се случва по турско време в период на просперитет, когато се дават известни свободи на местното християнско население и се разрешава строителството на някои манастири и църкви. За запазената и до днес църква се знае, че е издигната и изписана в началото на XVII в., като по това време в обителта е функционирала книжовна и просветна школа. Тя е еднокорабна и едноабсидна с полуцилиндрично засводяване и притвор. В църквата са открити три живописни пласта, като най-добре запазена е стенописта от 1616 г., от времето на игумена йеромонах Даниил. Някои изследователи предполагат, че е напълно възможно автор на този слой от стенописите да е пред-възрожденският книжовник и зограф йеромонах Пимен Зографски – един от деветте софийски светци. Стенописта е характерна със сцените от живота и чудесата на Христос, както и от живота на Света Богородица, представени са светци-отшелници Иван Рилски и Йоаким Сарандапорски и старозаветни пророци.

При проучвания е установено, че под жилищната сграда има двуделно скривалище. Предполага се, че то е било свързано със съвсем близко разположената крепост Калето.

Съдбата на Сеславския манастирски комплекс след преврата от 9 септември 1944 г. е немилостива. Обителта попада в територията на държавен рудник за добив на уран и поради ограничения достъп на външни лица - бързо запада. За съжаление, положението на манастира не се подобрява и след настъпването на демократичните промени. Светата обител продължава да се руши под натиска на времето и природните стихии.

До Сеславския манастир, разположен на 20-ина км от град София, се стига по асфалтов път, който започва от с. Сеславци. Тъй като има много отбивки на черни пътища е добре да се пита за пътя. В Сеславския манастир не се предлагат спане и храна.

  • Манастири
София - Забележителност Сеславски манастир - Снимка 1 София - Забележителност Сеславски манастир - Снимка 2 София - Забележителност Сеславски манастир - Снимка 3