2 stars 2 stars

Музей
София - Национална художествена ...

Price comment  Цена:
6
адрес:
София, 1, пл. Княз Александ...
имейл:
телефон:
0035929800093

Националният музей за българско изобразително изкуство е най-големият и представителен в страната. През годините той се налага като средище на културни ценности и историческа памет. Началото на колекцията е положено в 1892 година., когато се създава художествения отдел на Народния археологически музей.

През 1948 г. с решение на Министерски съвет НМБИИ (Национална художествена галерия) се обособява като самостоятелна институция. Колекциите от ново и съвременно българско изкуство на музея – от Освобождението на България до 90-те години на ХХ век , съдържат над 30 000 произведения – кавалетна живопис, графика и скулптура. Най-цялостно е представена живописта с шедьоврите на най-големите български майстори. Много богата е графичната сбирка. Най-добрите постижения на българските пластици от ХХ век са в музейната колекция. В залите на музея периодично се организират изложби – годишно около десет експозиции, посветени на големи български художници и основни проблеми на новото и съвременното изкуство. Чрез периодично подменяни сборни експозиции се проследява многообразието на художествения процес от Освобождението до наши дни. Тук са и шедьоврите на най-големите български майстори – Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Сирак Скитник, Николай Райнов и много други.

Не на последно място са и произведенията на чужди автори, творили в България - чехите Иван Мърквичка, Ярослав Вешин и др. В сградата се помещава и Националния етнографски музей. Към музея и галерията има два малки магазина за картички, албуми, сувенири, икони, народна музика и ръчно изработени уникати по оригинали от народното творчество. Към галерията функционират филиали като къщите музеи на скулптора Иван Лазаров и художниците Никола Танев и Вера Недкова и криптата при храм-паметника „Св. Александър Невски”. В залите на галерията се организират и други публични и частни мероприятия: концерти, семинари, коктейли.

Цена на билет- 6лв, за ученици, студенти, пенсионери- 3лв.

Работно време: 10:00 до 18:00

София - Забележителност София - Национална художествена галерия - Снимка 1 София - Забележителност София - Национална художествена галерия - Снимка 2 София - Забележителност София - Национална художествена галерия - Снимка 3 София - Забележителност София - Национална художествена галерия - Снимка 4