4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Град
София - столицата на България

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
marketing@info-sofia.bg
телефон:
0035924918344

София е град със 7000-годишна история, с което е уникална за Европа като един от градовете с най-древно минало. В идеалния център на града и до днес се откриват предмети от бита на неолитния човек, останки от каменната и бронзовата ера. Счита се, че причина за заселването на древните хора на това място са топлите минерални извори, които изобилстват в Софийското поле. Най-много те са в днешния център - край старата минерална баня, около Президентството, в квартал Лозенец, в кварта лите Горна Баня и Княжево. Температурата им варира от 21°С до 42° С, съдържат множество йони и соли, лековити са.

София е разположена непосредствено до северния склон на Витоша, в ограденото с планини Софийско поле (Стара планина, Витоша, Люлин, Лозенска планина). Градът е културен център на България, така че това е още една причина културните сгради и забележителности тук да са най-много на брой. В София например се намира забележителният Народен театър Иван Вазов, който освен със своята голяма сцена, може да ви зарадва и с невероятната си архитектура. Националният дворец на културата е мястото, което е притегателен център за най-много концерти, изложения и всякакви други подобни мероприятия. В подбора влизат още Националният исторически музей, който е място, което всеки българин трябва да е посетил, а ако не сте – тогава е още по-задължително, Храм-паметникът Александър Невски, който е най-голямата и забележителна църковна сграда в София, Храмът Света София, Зоологическата градина, Националният природо-научен музей и още цял отбор музеи.

В околностите на града има голям брой манастири и църкви, а за непросветените ще припомним, че през Възраждането тази местност е наричната неслучайно Мала Света гора. Всеки любител може да посети Драгалевкия манастир Св. Богородица Витошка, Боянската църква, Бистришкия манастир Св. Петка, Кремиковския манастир Св. Георги Победоносец, Лозенския манастир Св. Спас и много други. София се радва и на красотата на гордо издигащата се до града планина Витоша. Самата Витоша е национален парк, което означава, че ако сте в София в подходящо време, можете да си направите една запомняща се разходка из пътеките на планината, защото дори да не сте свикнали с натоварване, винаги има вариант и за по-полегати маршрути. Наричана още „белият дроб” на София, Витоша е била вулкан, а благодарение на течащата вода са се образували редица каменни реки.

Този красив град може да се похвали с безплатна двучасова обиколка на централните забележителности в компанията на гид. Тя е безплатна, но е нужно да се запишете в Информационния център- София на тел: 02/491-83-44 и 02/491-83-45 или на e-mail: marketing@info-sofia.bg. Обиколките се провеждат всяка сряда и събота от 9:30 до 11:30ч.

София - Забележителност София - столицата на България - Снимка 1 София - Забележителност София - столицата на България - Снимка 2 София - Забележителност София - столицата на България - Снимка 3 София - Забележителност София - столицата на България - Снимка 4 София - Забележителност София - столицата на България - Снимка 5 София - Забележителност София - столицата на България - Снимка 6 София - Забележителност София - столицата на България - Снимка 7 София - Забележителност София - столицата на България - Снимка 8 София - Забележителност София - столицата на България - Снимка 9