3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Среднопланинска обиколна пътека ...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Среднопланинската обиколна пътека (СОП) има положителна денивелация от около 400 метра, а приблизителното време за изминаването й е четири часа и половина. Изходната точка е местността Златните мостове, откъдето се тръгва на север по шосето за почивен дом “Бор”. Подминава се ресторант “Елените” и отклонението за хижа “Белите брези”. Тук трасето завива надясно, пресича голяма поляна, в югоизточния край на която има удобно място за отдих.

Пътеката продължава успоредно на шосето чак до подстъпите към хижа “Момина скала”. След местността Бели бряг последователно от маршрута се отделят трасетата за хотел “Елица”, хижа “Септември” и местността Копитото. Пресича се шосето между хотела и хижата, а след 10 минути и друг асфалтов път, за да се стигне до местността Стамболовата ливада, където има чешма, маси и пейки.

Продължава се по пътеката от “Княжево” и след 40 минути се стига до хижа “Момина скала”. Оттук се върви на изток покрай почивен дом “Средец”, пресича се Боянска река, подминават се отклоненията за хижа “Камен дел” и се върви към заслон “Кикиш”. Пет минути след него се стига до едноименната панорамна местност и се тръгва на югозапад, подминават се пътеките за квартал “Драгалевци” и Драгалевския манастир и се достига до Драгалевска река в местността Комините. Върви се по бреговете на реката и се стига до местността Бай Кръстьо, където има изобилие от кътове за отдих.

Оттук се тръгва надясно (на изток) и се следва продължението на пътеката под големия завой на шосето за хижа “Алеко”. Маршрутът пресича асфалтовия път и стига до поляна, откъдето продължава на югоизток към местността Железни врата. От нея се тръгва към горски дом “Брезовица” по камениста пътека и се следва шосето. Когато се стигне до асфалтовия път слизащ към левия бряг на Янчовска река, се тръгва по него, пресича се долния край на панорамната местност Цветна поляна и се достига до финала на пистата “Витошко лале”, където пътеката “се озовава” на брега на Янчовска река.

Продължава се по шосето на югоизток и с леко изкачване се стига до почивен дом “Ведра”. Оттук се върви на юг по широк коларски път покрай левия бряг на река Станциите. След като я пресича, маршрутът се отклонява вдясно, набира височина и за десет минути стига до разклона за местността Погледец. Продължава се все така на юг и след нови десет минути се изкачваме до местността Долен Каркъм. Тук пътеката се съединява с идващата от село Бистрица за хижа “Алеко”.

  • Маршрути
София - Забележителност Среднопланинска обиколна пътека - Витоша - Снимка 1 София - Забележителност Среднопланинска обиколна пътека - Витоша - Снимка 2 София - Забележителност Среднопланинска обиколна пътека - Витоша - Снимка 3 София - Забележителност Среднопланинска обиколна пътека - Витоша - Снимка 4 София - Забележителност Среднопланинска обиколна пътека - Витоша - Снимка 5