3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Столичен куклен театър

Price comment  Цена:
адрес:
София, 14, ул. Генерал Гурко
имейл:
office@sofiapuppet.com
телефон:
0035929885416

Основан през 1946 г. от Мара Пенкова с лични средства, оскъдни по онова време, първият куклен театър в България успява да предизвика голямо обществено внимание. Само две години по-късно е гласувана държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия държавен професионален театър в България.

Първата международна проява на театъра е през 1958 г. в Букурещ, а само две години по-късно той вече печели награда “За оригиналност и въображение” от Втория международен куклен фестивал в Букурещ за „Петя и вълка” по Сергей Прокофиев, с режисьори Атанас Илков и Николина Георгиева.

През 65-те години театърът бележи значителен творчески подем. Поставени са емблематични спектакли, донесли високи отличия и популярност на театъра и кукленото ни изкуство по цял свят – от Куба, САЩ и Канада през страните на Европа до далечна Япония. Примери за това са спектакли като "Маугли", "Любопитното слонче"; "Златка - Златното момиче", "Пинокио - забранено за деца", "Голямото кихотене", "Приказка за чайка и банда котараци", "Вампирова булка", "Приказка за скитника - крал" и много други.

До сега на сцената на театъра са поставени над 300 заглавия.

Театърът получава салона си на ул. “Ген. Гурко” № 14 през 1971 г. Разполага с две фоайета, зрителна зала, озвучителна и осветителна кабина, модерно оборудвано звукозаписно студио и административна част.

В зрителната зала има 260 места, разположени на 14 реда и 4 ложи.

  • Театър
София - Забележителност Столичен куклен театър - Снимка 1 София - Забележителност Столичен куклен театър - Снимка 2