5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Туристическа Атракция
Туризъм и Ски на Витоша и Хижа А...

Price comment  Цена:
адрес:
София, Витоша
имейл:
телефон:
+35929671113

Едни от най-емблематичните места във Витоша, които задължително човек трябва да посети са Златните мостове, Копитото, и местността Алеко под Черни връх.

Алеко е най-старата хижа на Витоша, наречена така в чест на организиралия първото организирано качване на много хора до това място Алеко Костадинов. Алеко е едно от най-популярните места в планината, обичайна междинна спирка за туристите от София, желаещи да качат Черни връх. През зимата Алеко е основният ски център на Витоша. Изградена е през 1932 г. в местността Масловица. В района на хижата има четири ски-влека и няколко писти с различна трудност. Оформен е голям паркинг, до който се достига по павирано шосе от столичния квартал Драгалевци. До хижа Алеко може да се стигне със следните лифтове Драгалевци – Бай Кръстьо – Голи връх – 35 минути и от там още 20 минути пеш или кабинкова въжена линия Симеоново – хижа Алеко за около 30 минути. От хижата до Черни връх изкачването е за около час и половина. Пътят от хижа “Алеко” до върха е добре маркиран с метални колове, така че може да се вземе безопасно при хубаво време и през зимата. Местността „Златни мостове” е на около 3 часа и половина път по маркирани пътеки. Геоложкият феномен “Златните мостове” представлява каменна река. До скалната забележителност е изградена хижа, с механа и детски съоръжения. И лятно и зимно време може да се организира незабравимо планинско приключение в местността. До там води планински, добре изграден асфалтиран път, по който ежегодно пътуват автобуси. Съвсем близо, на 10 минути от хижа Алеко е местността Меча поляна. През нея се стига до учебна база „Академик”. Хижа „Преспа” е на 30 минути. В района има още десетки хижи, до всяка се достига за около час. Около телевизионната кула в местност Копитото се е оформил цял туристически комплекс с ресторанти, будки и магазинчета.

За където и да сте тръгнали най-добрия изходен пункт е хижа Алеко, а ако сте се изморили от ходене или каране на ски, можете да отседнете, да си починете и да продължите по своя път.

  • Хижи
София - Забележителност Туризъм и Ски на Витоша и Хижа Алеко - Снимка 1 София - Забележителност Туризъм и Ски на Витоша и Хижа Алеко - Снимка 2 София - Забележителност Туризъм и Ски на Витоша и Хижа Алеко - Снимка 3 София - Забележителност Туризъм и Ски на Витоша и Хижа Алеко - Снимка 4 София - Забележителност Туризъм и Ски на Витоша и Хижа Алеко - Снимка 5 София - Забележителност Туризъм и Ски на Витоша и Хижа Алеко - Снимка 6