3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Белите брези

Price comment  Цена:
4
адрес:
София
имейл:
телефон:
0035929570031

Хижа „Белите брези” е разположена в едноименната местност в северозападните склонове на планина Витоша и е с надморска височина от 1330 метра. Витоша е първият национален парк на Балканския полуостров. По настоящем природен парк „Витоша” заема територия от 26 606 хектара.

Хижата представлява масивна триетажна сграда с общ капацитет от 52 места. Леглата са разпределени в 20 стаи по две, три, четири и пет. При необходимост се поставят допълнителни легла в стаите. Сградата е електрифицирана и водоснабдена. Санитарните възли и бани са вътрешни и по две на етаж. Отоплението през зимата се осъществява чрез самостоятелно локално парно. На разположение на посетителите на приземният етаж има механа с вместимост 80 – 100 души. Асортимента на храни и напитки е богат. Работното и време е от 08:30 до 01:00 часа без почивен ден. През летния сезон гостите могат да използват барбекю с маси и столове, които се намират в лятната градина на хижата, покрита тераса и обширните тревни площи, прилежащи към сградата. За любителите на зимните спортове на 5 километра от хижата се намира ски-писта „Ветровала”, която е съоръжена с влек. Хижа „Белите брези” се стопанисва от Български туристически съюз – град София.

Изходна точка за хижа „Белите брези” се приема град София. Три са местата, от които може да се отправите към хижата : квартал „Княжево” – 1.40 часа, местност „Златните мостове” – 0.15 часа и квартал „Владая” – 1.00 час. Хижата е леснодостъпна с автомобилно превозно средство.

Съседни туристически обекти в непосредствена близост са хижа „Планинец” – 0.30 часа, хижа „Септември” – 0.40 часа. Хижата може да се използва като отправна точка към заслон „Черни връх” и самият „Черни връх”(2290 м.), който е първенец на Витоша. Разстоянието се преминава за приблизително 3.00 часа по добре поддържани маркирани туристически маршрути.

  • Хижи
София - Забележителност Хижа Белите брези - Снимка 1 София - Забележителност Хижа Белите брези - Снимка 2 София - Забележителност Хижа Белите брези - Снимка 3