3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Борова гора

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
София
имейл:
телефон:
0035929867853

Хижа „Борова гора” се намира в местност „Боерица” на територията на Национален парк „Витоша” при надморска височина от 1701 метра. Разположена е непосредствено в подножието на връх „Черната скала”(1869 м.).

Представлява масивна триетажна сграда, която е била горски дом с обща вместимост от 20 места. Разпределени са в стаи с по две, три, четири и шест легла. Сградата е електрифицирана и водоснабдена. Отоплението се осъществява чрез печки на твърдо гориво и електрически уреди. Санитарните възли и бани са вътрешни и етажни. Гостите на хижа „Борова гора” могат да се ползват от услугите на бюфет, който предлага напитки, супи и леки закуски. На разположение са също туристическа столова с камина, в която при желание да приготвите сами храна и външно барбекю. До хижата има обособено място за паркинг. При желание за посещение на хижата през седмицата е желателно предварително да се осведомите дали на място има поддържащ персонал. Стопанисва се от Сдружение на българските хорове в България – град София.

Като изходен пункт към хижа „Борова гора” се приема град София. До местоположението и може да се стигне от местността „Златните мостове” – 1.00 час, от квартал „Владя” – 2.30 часа или квартал „Княжево” – 3.00 часа.

Хижите „Боерица” и „Планинарска песен” са на отстояние няколко минути от хижа „Борова гора”. През тази точка преминават множество туристически маршрути, които са добре поддържани. По тях може да се стигне до хижите : „Кумата” – 0.15 часа, „Септември” – 0.40 часа, „Тинтява” – 1.00 час и хижа „Момина скала” – 1.15 часа. Поради местоположението си представлява удобна отправна точка към връх „Черната скала” – 0.30 часа и връх „Черни връх” – 2.00 часа.

  • Хижи
София - Забележителност Хижа Борова гора - Снимка 1 София - Забележителност Хижа Борова гора - Снимка 2