3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Еделвайс

Price comment  Цена:
4.00
адрес:
София
имейл:
телефон:
00359888512381

Хижа „Еделвайс” се намира в местността „Мачовото” североизточно от връх „Острец” във Витоша. Разположена е сред стара иглолистна гора на пътя между хижите „Кумата” и „Острица”. Надморската височина на хижата е 1670 метра. Построена е за две години от софийски планинари през периода 1932 – 1934 година. Двадесет и три години по – късно хижата изгаря до основи, но бързо бива възстановена, а по-късно е разширена.

Представлява двуетажна постройка, която е с обща вместимост за 22 души. Леглата са разпределени в две стаи, една с десет и една с дванадесет легла. Хижата е електрифицирана и водоснабдена. Санитарните възли са външни и общи за сградата. През зимата се отоплява с печки на твърдо гориво в общите части и с електрически уреди в спалните помещения. Обектът разполага с туристическа столова и бюфет. За да посетите хижата през работната седмица е необходимо да се обадите предварително.

Като изходен пункт към хижа „Еделвайс” приемаме град София. До местоположението и може да се стигне от местността „Златните мостове” – 1.30 час, от квартал „Владя” – 3.00 часа или квартал „Княжево” – 3.45 часа.

Туристически обекти, които са в близост и могат да бъдат достигнати по маркирани маршрути са : хижа „Кумата” – 0.45 часа, хижа „Селимица” – 1.30 часа и „Черни връх” – 2.30 часа.

  • Хижи
София - Забележителност Хижа Еделвайс - Снимка 1 София - Забележителност Хижа Еделвайс - Снимка 2 София - Забележителност Хижа Еделвайс - Снимка 3