3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Хижа Кумата – хижа Боерица – хиж...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
infotourbts@gmail.com
телефон:
00359882966320

Туристическият маршрут от хижа „Кумата” през туристическия комплекс „Боерица” до хижа „Бор” е сравнително лек и кратък, подходящ за начинаещи туристи и природолюбители от всички възрасти. Той е част от високопланинската пътека, която преминава през едни от най-забележителните участъци на Витоша. Маршрутът има два варианта, като първият се изминава за към 30-ина минути, докато другия отнема около час. Във всеки от случаите обаче преходът е приятен и лек, даващ възможност да се насладим на красотата на планината, без да се напрягаме особено много.

И в двата варианта на маршрута, изходната точка е хижа „Боерица”. Самата хижа се намира в южната част на местността Боерица. До нея се достига за около час от местността Златните мостове, докъдето пътува редовна линия на Софийския градски транспорт. Други възможни изходни точки са столичните квартали „Владая” (2 часа и половина) и „Княжево” (3 часа и половина), като пътеките са отлично разпознаваеми и маркирани.

От хижата се поема в северна посока и след около 15 минути се преминава покрай хижа „Боерица” (1691 м) , след което се навлиза във вековна иглолистна гора и по дървен мост се пресича каменната река (морена от последния Ледников период), спускаща се към Златните мостове. Пътеката минава покрай кът за отдих с малка чешмичка и достига до разклона, на който се разделят трасетата за хижа „Кумата”, хижа „Септември” и квартал „Княжево” и това за хижа „Бор”.

Оттук започва изкачване, като се прекосява дерето Кюнеца, след което маршрутът завива през иглолистната гора, преминавайки под впечатляващата Черна скала. После се пресича малка каменна река и се излиза на билото на рида Балабана, откъдето можете да се насладите на невероятно красиви гледки.

След това пътеката следва билото лакатушейки, докато достигне до местността Прозореца. Оттук се пресича малко мочурище и се тръгва на североизток, като трасето отново преминава през иглолистна гора. Тук то се съединява с пътеката, която идва от Златните мостове, преминавайки през хижа „Септември”.

Следва последният участък от маршрута, като се прекосява живописната Боянска река и се достига до хижа „Бор”. Общата дължина на този вариант е 2150 метра.

Втората опция започва по същия начин като първата, но след хижа „Боерица” не подсичаме, а изкачваме Черната скала. После пътеката пресича същия малък мочур като при първия вариант и навлиза в иглолистната гора, след което отново излиза до хижа „Бор”, прекосявайки Боянска река. Това е най-старата пътека, свързваща двете хижи и е дълга малко над 3 километра.

  • Хижи
София - Забележителност Хижа Кумата – хижа Боерица – хижа Бор - Снимка 1 София - Забележителност Хижа Кумата – хижа Боерица – хижа Бор - Снимка 2 София - Забележителност Хижа Кумата – хижа Боерица – хижа Бор - Снимка 3 София - Забележителност Хижа Кумата – хижа Боерица – хижа Бор - Снимка 4