3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Септември

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
София
имейл:
телефон:
0035928570356

Хижа „Септември” е разположена в местността „Балабана” сред смесена иглолистна и широколистна смесена гора. Надморската височина, на която е построена сградата е 1495 метра. Построена е от Доброволна спортна организация „Септември” през 1955 година. Преди това на нейно място е имало стар горски заслон, който е носел името „ Мандрата”, наречен на една от най-известните местности в Национален парк „Витоша”.

Представлява масивна двуетажна сграда с вместимост от 35 легла, които са разпределени в стаи по две, четири, пет и шест. Хижата е водоснабдена и електрифицирана. Разполага с вътрешни санитарни възли и баня. В общите части отоплението е с печки на твърдо гориво, а в спалните помещения с електрически радиатори. Пред хижата има няколко паркоместа. Това е единствената хижа на Витоша, на която се спазва режим за почивки и се пуши само на точно определено място.

Като изходен пункт към хижа „Септември” служи град София. До мястото където се намира може да се стигне от квартал „Владя” – 2.00 часа и квартал „Княжево” – 2.30 часа. Туристически обекти, които могат да се достигнат по маркирани пътеки от „Септември” са хижите : „Момина скала” – 0.20 часа, „Планинец” – 0.30 часа, „Тинтява” – 0.40 часа и „Планинарска песен” – 0.50 часа. Има маркиран пешеходен маршрут за преход към „Черни връх” , който се преминава за приблизително 4.00 часа

  • Хижи
София - Забележителност Хижа Септември - Снимка 1 София - Забележителност Хижа Септември - Снимка 2