3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Църква Св. Петка Самарджийска

Price comment  Цена:
адрес:
София, 9, ул. Цар Калоян
имейл:
info@hramsvetapetka.org
телефон:
0035929875665

В идеалния център на град София се намира православната църква „Св. Петка Самарджийска”. Съвсем близо до нея е разположена друга значима църква – „Св. Неделя”. Понастоящем „Св. Петка” е действащ храм, обявен за паметник на културата. Църквата е наречена на света Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите - майстори на седла и самари. Техният квартал се е намирал в района през Средновековието и са се черкували и поддържали храма.

Храмът е добре запазен и всеки ден попада пред погледите на хилядите хора, прекосяващи центъра на столицата. Сградата на църквата „Св. Петка” е построена през XI в. Според историческите свидетелства, на мястото й преди седем века е съществувала друга обредна сграда. Най-запазените стенописи в храма са от ХІVв. Над този слой има друг, от ХV и ХVІ в., зографисван от един от деветимата софийски светци - Пимен Зографски.

Православният храм представлява малка еднокорабна постройка, частично вкопана в земята. Под нея лежи древно култово място, където са открити стари римски гробници. Стените на църквата са дебели един метър, изградени от тухли и камъни. Иконостасът в църквата е дело на дебърски майстори от рода Филипови.

Една, спорна и до сега хипотеза, е свързана с църквата „Св. Петка Самарджийска”. Според хипотеза, поддържана от учени и от писателя Николай Хайтов , в храма е погребан Апостола на свободата Васил Левски. Основанията за тези твърдения са спорни интерпретации на резултатите от проведените археологически разкопки през 1956 година и някои сведения в печата от 1937 година, препредаващи разказите на потомци на извършилите препогребването. В наши дни източно от абсидата пред църквата можете да видите плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий". Засега спорът не намира единодушно решение в научните среди.

Когато през 1382 година София пада под османска власт, цялостният облик на града се променя. Много християнски храмове са разрушени или опустяват. Сведения за събарянето на църквата “Св. Петка” обаче няма. Тя нито е била разрушавана, нито затваря врати. Напротив, в хрониката за църквата се споменава, че по това време е била “ремонтирана”. Според описанието на немския пътешественик Стефан Герлах, посетил София през 1578 г., действащите църкви в този момент били дванайсет. Той описва “Света Петка - стара” в митрополията” като скромна на вид, малка, еднокорабна църква с богата стенописна украса – тип храмостроителство, наложило се на Балканите още преди идването на турците, но, както се изразява авторът, “много подходящи в условията на малките финансови възможности на православните и ограниченията на шериатските норми”.

  • Църкви

Работно време: 08:00 до 17:00

София - Забележителност Църква Св. Петка Самарджийска - Снимка 1 София - Забележителност Църква Св. Петка Самарджийска - Снимка 2 София - Забележителност Църква Св. Петка Самарджийска - Снимка 3