2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Църква Св. Седмочисленици

Price comment  Цена:
адрес:
София, 25, ул. Граф Игнатиев
имейл:
saints7@abv.bg
телефон:
0035929878023

За едно населено място и за хората, които живеят в него може да се съди преди всичко от храмовете и училищата, които се намират там. В тази мисъл има голяма доза истина и тази истина е била един от мотивите за да имаме днес столичния храм “Св. Седмочисленици”.

Църквата “Св. Седмочисленици" до 1900г. е била “Коджа Дервиш Мехмед-Пашовата джамия” или известна още като “Имарет джамия”. По-възрастните софиянци я знаят като “Черната джамия”. Храм Свети Седмочисленици е българска православна църква от 1903 година. Намира се в центъра на столицата София, в градинка разположена между улица Цар Иван Шишман, улица Граф Игнатиев, улица 6-ти септември и улица Генерал Паренсов.

Сградата е построена по заповед на султана през 1528 година като джамия върху имот на Рилския манастир. При земетресение през XIX век минарето на джамията пада и тя е изоставена. След Освобождението на България през 1878 година сградата е превърната във военен склад, а по-късно в затвор. При разкопки през 1901 година са открити останки от стар християнски храм от V-VI век и още по-старо светилище на Асклепий. Между 1901 и 1903 година сградата е преустроена в църква, която е осветена на 27 юли 1903. Достроени са ъгловите куполи, камбанарията и нартекса. Иконостасът в църквата е дело на дебърски майстори. Забележителен е часовникът на западната фасада, изработен през 30-те години на ХХ век. Това е рядък елемент, нетипичен за българската църковната архитектура.

  • Църкви
София - Забележителност Църква Св. Седмочисленици - Снимка 1 София - Забележителност Църква Св. Седмочисленици - Снимка 2 София - Забележителност Църква Св. Седмочисленици - Снимка 3