3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Срацимир – Рабишко езеро

Price comment  Цена:
адрес:
Срацимирово
имейл:
телефон:

Изходната точка на екопътеката „Срацимир - Рабишко езеро” е крайпътна чешма, разположена край село Срацимир (община Грамада). Наричат селото Срацимир, заради обслужващата го железопътна гара, но всъщност е Срацимирово. Дължината на трасето е 24 километра, като създателите му са предвидили цялостният тур да продължи 2 дни. Маршрутът ви позволява да се запознаете с голяма част от забележителностите на Видинския край и да си устройте ваканция край най-голямото по площ вътрешно езеро в България – Рабишкото.

Маршрутът не е труден, почти равнинен, добре обозначен, без опасни места. Имате възможност да се насладите на красивата природа и голямото богатство на местната флора.

До чешмата край село Срацимир се стига по третокласен път, започващ от Е79 и свързващ го с ГКП „Връшка чука”. Селото е разположено на 5 километра от общинския център Грамада. До крайпътната чешма са изградени беседка и огнище.

Оттук трасето следва коритото на река Видбол през сравнително равен терен. Преминава се през местностите Вълчешки дол и Матейковото тръло, във втората от които е построен заслон с дървени пейки и маси. Тук реката се разлива и създава живописна лъка, която е много подходяща за риболов. Мястото е удачно за организиране на лагер и пренощуване.

На втория ден трябва да продължите към красивата местност Божишки чукар, откъдето по малък мост се преминава дерето и се подсича ската на Палуиков чукар. Тук маршрутът минава покрай изграден предпазен парапет, след което отново се спуска към речното корито. В местността Конов дол, в близост до помпената станция „Върголия”, трасето отново минава над реката по мост.

Пътеката се насочва към село Вълчек (община Макреш), където също са изградени два моста. Продължава се към Макрешко било, с издигнат паметник на загиналите във войните герои. И тук е построен заслон с огнище. Маршрутът вече се движи по път сред хубава гора и пресича живописната местност Вълчешки дол в посока село Тополица. В района на близката помпена станция отново е обособено място за почивка. Такова е разположено и на мястото, на което екопътеката пресича шосето Макреш – Шишманово. Оттук трасето следва асфалтовия път до Толовица.

На излизане от селото маршрутът се движи по път, свързващ Толовица с помпената станция на брега на Рабишкото езеро. Разстоянието до там е около 2 километра. На езерото също е изградено място за почивка, което е подходящо за устройване на лагер и пренощуване. В непосредствена близост се намира пещерата Магура, изобилстваща от интересни скални образувания, „зали”, „галерии”, праисторически рисунки и находки.

  • Екопътека
  • Езера
Срацимирово - Забележителност Екопътека Срацимир – Рабишко езеро - Снимка 1 Срацимирово - Забележителност Екопътека Срацимир – Рабишко езеро - Снимка 2 Срацимирово - Забележителност Екопътека Срацимир – Рабишко езеро - Снимка 3