3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Бела вода

Price comment  Цена:
адрес:
Стакевци
имейл:
tic@belogradchik.info
телефон:
+3599363291

Водопад "Бела Вода" се намира на река "Стакевска" в Северозападна Стара Планина в близост до село Стакевци, община Белоградчик. Височината му е около 15 метра, разпределени на два водни пада и се намира в много красива местност. Обявен е през 1976 година за природна забележителност и е включен в най-дългия екомаршрут в Западен Балкан. По коритото на реката може да се видят още няколко по-малки водопада.

До водопада се стига много лесно - преминава се през цялото село по главния път, който след селото продължава нагоре към балкана. По пътя след селото ще забележите информационни табели относно флората и фауната в местността. След около 500м по-нагоре по пътя стигате до разклон, където от лявата страна ще видите табела с бяла птица на червен фон обозначаваща "Защитена Територия" има и бяло-червена маркировка на дърветата. Самия водопад се намира в дола и можете да слезете до него по стръмна пътечка.

Пътят е сравнително добър и с внимателно каране може да се стигне с лек автомобил до мястото на самия водопад. Пеша от селото до водопада е не повече от 30-40 мин спокойно ходене.

Празник на гората и туризма се провежда ежегодно в белоградчишкото село Стакевци. Всяка година за този ден в селото се връщат от различни краища на страната много хора, за да празнуват със своите близки. На поляната над красивия водопад се разполагат трапези. А за тяхното още по-приятно прекарване се грижат съставите за автентичен фолклор. Хубавото време, красивата местност и срещите с приятели и роднини превръщат винаги този празник в едно незабравимо преживяване за жителите и гостите на село Стакевци. Празникът на гората и туризма се провежда от 60-те години на миналия век през август.

  • Водопади
Стакевци - Забележителност Водопад Бела вода - Снимка 1 Стакевци - Забележителност Водопад Бела вода - Снимка 2