3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Античен форум Августа Траяна

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора, 33, бул. Митр...
имейл:
rim@museum.starazagora.net
телефон:
+35942919215

Форумът на античния римски град Августа Траяна е археологически обект в централната част на град Стара Загора, намира се зад Съдебната палата. Обектът е разкрит именно след строителни работи в района на Съдебната палата в града.

Античният форумен комплекс е едно от най-монументалните съоръжения в римския град Августа Траяна. Основател на града е император Траян (98-117 г.), откъдето идва и името му. Истинското изграждане на Августа Траяна започва при император Марк Аврелий. Построени са и две крепостни стени, под¬силени с около 40 бойни кули, от ко¬ито досега са открити и проучени само 11. Открити са и две от портите на града - южната и западната. Най-голямо впечатление прави форумният комплекс, разположен до западната порта на града. Уникален елемент на този комплекс е амфитеатрално изграденият театрон с лице към площадното пространство на комплекса. Разполагал е с десет амфитеатрално подредени каменни седалки, които са били използвани от зрителите за наблюдение на тържества, събрания, шествия, гладиаторски борби и др. Театронът е можел да побира над 1300 седящи зрители. Площадът е застлан с каменни плочи, а в центъра му е запазен постамент, върху който е била поставена императорска конна статуя. Северно от театрона са разположени просторни терми, които били обществена баня, но играели и ролята на обществен, духовен и спортно-образователен комплекс. Сградата е разполагала с повече от 10 просторни зали. Там се е намирало и най-ранното учебно заведение в града (началото на III в.) - Севериановият (Северски) гимназион. Комплексът е разрушен около средата на V в. при опустошителните набези на хуните, предвождани от Атила.

Днес при античния форум е изградена трибуна за зрители и форумът се използва за сцена за редица оперни, театрални, балетни и фестивални прояви. Магнетичното се състои именно в това, да се наслаждаваш на невероятните изпълнения на място на което може би преди години стоял Марк Аврелий. Именно тук е била открита и великолепна мраморна статуя на легендарния тракийски певец, музикант, поет и чудотворец Орфей.

Достъпът е свободен, но ако желаете беседа трябва да се обърнете към Историческия музей на Стара Загора и да заплатите 10 лв.

Работно време: 10:00 до 18:00

Стара Загора - Забележителност Античен форум Августа Траяна - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Античен форум Августа Траяна - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Античен форум Августа Траяна - Снимка 3