3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Малък Кадемлия

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора
имейл:
oblast-stz@sz.government.bg
телефон:
00359042601401

Връх Малък Кадемлия е част от планинския масив Триглав. Името на масива е свързано с характерните три последователно разположени върхови коти: Голям Кадемлия — 2275 м, Малък Кадемлия — 2226 м и Пиргос — 2195 м. След връх Пиргос билото на масива постепенно поема в югоизточна посока и преминава през върховете Зли връх (Мазалат) - 2197 м. и Танастепе - 1875 м. Тук природата е красива, разнообразна и опасна. Може да се насладите на богатството от растителни видове, широколистни и иглолистни гори, а панорамата в четирите посоки на света е несравнима. Ако сте поели към някой от върховете на Триглав, имайте предвид, че районът се слави като доста опасен при зимни условия. Дебнат много усойни места, които се заледяват в студеното време. Мъглите, обилните снеговалежи и дъждове допълнително усложняват обстановката. На места при изкачването на някой от върховете Голям и Малък Кадемлия почвата е доста ронлива. Не предприемайте походи през места, в които има опасност от падащи камъни! На места склоновете са изключително труднодостъпни и стръмни.

Югозападно от връх Малък Кадемлия извира Бабска река. На нея е разположен водопадът Бабското пръскало с височина 54 метра. Той е един от по-ниските пръскала в района, но въпреки това е популярен и често посещаван туристически обект. Други водопади недалеч от Малък Кадемлия са Джендемски водопад, Доньовите водопади, Змийските водопади, Кадемлийско пръскало, Кози рог, Пенчовско пръскало, Райско пръскало, Семова река, Стипцата, Сухото пръскало, Тъжанско пръскало, Търниченско пръскало и Ходжовско пръскало.

Ако имате време и желание, можете да разгледате някоя от църквите или манастирите в района. Съвсем наблизо са Калоферските манастири „Въведение Богородично „”Рождество Богородично”, Новоселският манастир „Света Троица”, както и църквите „Рождество Богородично” в Павел баня, „Света Богородица” в Калофер, „Света Петка Параскева” в Априлци, „Света Троица” в Ясеново, „Свети Атанас” в Калофер и „Свети Георги Победоносец” в Априлци.

Една от изходните точки към връх Малък Кадемлия е от хижа Соколна. От хижата се изкачват Зли връх (Мазалат) и връх Малък Кадемлия за време около 4 часа, като маршрутът е маркиран с неподдържана синя боя и разположени на голямо разстояние един от друг колове. На 30 мин. западно от връх Малък Кадемлия остава връх Голям Кадемлия с едноименния заслон.

  • Върхове
Стара Загора - Забележителност Връх Малък Кадемлия - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Връх Малък Кадемлия - Снимка 2