3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека село Ягода – Стара Заг...

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора
имейл:
tic@starazagora.bg
телефон:
0035942627098

Изходната точка на този туристически маршрут е село Ягода (община Мългиж, област Стара Загора). Тръгва се от автогарата на подбалканското село, което има почти 3000 души население. Територията на Ягода е обитавана още от древността, което се дължи на отличното му местоположение и множеството минерални извори.

Първите по-конкретни данни за селото са от времето на османската власт по българските земи, когато името му е Чинакчии. В годините между Освобождението и средата на ХХ век то е прекръстено на Горно Паничерево. Ягода и околностите му са много подходящи за туризъм поради мекия климат през зимата и сравнително прохладния през лятото, красивата природа и минералните води, но до момента не са особено популярна дестинация.

От изходния пункт първоначално се поема в югоизточна посока, където се намира и първата маркировка, поставена върху основата на билборд. Разстоянието по асфалтовия път между село Ягода и Стара Загора е около 15 километра, но екопътеката го прави по-кратко, макар и не особено лесно за преодоляване.

Маршрутът последователно подсича върховете Дренака (469 метра надморска височина), Курткая (463 м), Каминката (554 м) и Бетер (809 м), разкривайки красиви гледки към Средна гора, Стара планина и Подбалканската котловина.

Може би най-голямата забележителност по трасето на екопътеката е пещерата Змейова дупка. От нея маршрутът се спуска към село Змейово (община Стара Загора), край което е изградено удобно място за отдих с чешма. След това трасето се изкачва на Чичекбаир, който е и най-високата точка по маршрута и оттам се спуска плавно към крайната точка град Стара Загора и езерото Загорка.

Всъщност, Загорка не е естествено езеро, а изкуствено създаден водоем, разположен в парка „Бедечка” в североизточната част на Стара Загора. Край него се намира 670-годишен чинар, който също е привлекателна за туристите забележителност. Езерото Загорка е притегателен център за местните жители и посетителите на града, особено през по-горещите месеци. Тук се и провеждат състезания по спортен риболов и корабомоделизъм.

Маркировката на екопътеката е в зелено и бяло, а времетраенето на прехода – около 5 часа с нормален ход и кратки почивки. Учениците от ГПЧЕ „Ромен Ролан” подновяват и възстановяват маркировката с помощта на Туристическо дружество „Сърнена гора”.

  • Екопътека
Стара Загора - Забележителност Екопътека село Ягода – Стара Загора - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Екопътека село Ягода – Стара Загора - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Екопътека село Ягода – Стара Загора - Снимка 3