3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Стара Загора – Староза...

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора
имейл:
tic@starazagora.bg
телефон:
0035942627098

Този туристически маршрут има за изходна точка паркинга, разположен в западната част на емблематичния за Стара Загора парк „Аязмото”. Официалното име на парка е „Митрополит Методий Кусев”, по името на създателя му. Той е първият градски парк от европейски тип, построен на територията на новоосвободената българска държава в края на XIX век.

Първоначално инициаторът за изграждането му Методий Кусев среща неразбирането и дори противопоставянето на местните жители, но въпреки това паркът е създаден, а в него са засадени растителни видове от различни краища на Балканския полуостров. В началото на ХХ век цар Фердинанд се опитва да си изгради резиденция тук, но е принуден да се откаже заради бурното недоволство на старозагорци. Така „Аязмото” е запазено за бъдещите поколения и се превръща в едно от любимите места на местните жители и посетителите на града, както и в символ на Стара Загора.

Туристическата маркировка на маршрута е в синьо-бяло-синьо, а времетраенето на прехода – около 4 часа и половина с нормален ход. Трасето не изправя любителите на природата пред сериозни изпитания, преходът е сравнително лек и много приятен, предлагащ изобилие от красиви гледки сред природата на Подбалканската котловина.

След като тръгне от парк „Митрополит Методий Кусев” в северозападна посока, маршрутът се насочва към местността Чамурджик, пресичайки разнообразен терен. Трасето е красиво през всички годишни сезони, но предлага огромно изобилие от забележителни гледки през пролетта и есента. Първата част от екопътеката е и най-дългата – от Аязмото до Чамурджик се стига за малко повече от 2 часа. В местността е обособено приятно място за почивка с чешма.

От Чамурджик маршрутът се насочва към село Пряпорец (община Стара Загора), като отново се движи по отлично разпознаваема и обозначена пътека, пресичаща красива, хълмиста местност. Разстоянието между двете точки обикновено се взема за не повече от час, като е възможно и да се забавите, пленени от забележителните гледки към Сърнена Средна гора, Стара планина и Подбалканската котловина. От Пряпорец трасето води към Ново село (45 минути). Двете села са едни от най-малките в Старозагорско (с по около 100 души население), но са много живописни.

Финалният етап свързва Ново село със Старозагорски минерални бани и се изминава за около 40 минути. Селото и курортът са разположени на склоновете на Сърнена гора, на 15 километра от Стара Загора, и са привлекателна туристическа дестинация. Преходът е лек и дава прекрасна възможност бързо и лесно да се откъснем от забързания градски живот и да се потопим в красотата на природата.

  • Екопътека
Стара Загора - Забележителност Екопътека Стара Загора – Старозагорски минерални бани - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Екопътека Стара Загора – Старозагорски минерални бани - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Екопътека Стара Загора – Старозагорски минерални бани - Снимка 3