3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Езеро Загорка – връх Кал...

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора
имейл:
tic@starazagora.bg
телефон:
0035942627098

Изходната точка на маршрута е последната спирка на автобусите и тролейбусите, намираща се между завода и изкуственото езеро „Загорка”. Тръгва се от дясната (източната) страна на шосето за село Ягода (община Мъглиж, област Стара Загора). Върхът Калето се очертава много ясно и доминира над района, отличавайки се и със своя залесен с иглолистни дървета десен склон.

След като се подмине бензиностанцията, разположена на шосето, се влиза под надлеза на обиколния асфалтов път и по къса, но стръмна пътечка маршрутът се изкачва до втори надлез, следва го, докато той свърши и пресича шосето наляво. Това е мястото, на което трасето най-после загърбва модерната инфраструктура и поема по хубав коларски път.

Скоро обаче ни се налага да се върнем към цивилизацията (макар и за кратко) и да прекосим Подбалканската железопътна линия. Трябва да направим десен завой, за да се озовем в двора на полуразрушения кантон “Кипкидир”, където има чешма. Вляво от нея започва стръмна пътечка, която минава покрай няколко изоставени къщи и извежда до боровата гора над тях. Оттук започва истинското изкачване на връх Калето.

Маршрутът продължава да следва пътеката, която прави завой в източна посока (надясно) и се насочва по склона на хълма, следвайки лявата граница на боровата гора. Целият преход от езерото Загорка до връх Калето продължава не повече от час, дори и с да се движите с много бавен ход. Развалините на средновековната крепост, която се е издигала тук, са известни като Турското кале. Според една от теориите това е така, тъй като е една от първите твърдини, покорени от османския завоевател при нахлуването му в района на днешна Стара Загора.

Надморската височина на Калето е само 559 метра, но положението му е изключително стратегическо. От него се открива великолепна гледка на юг, която е помагала на предците ни да се подготвят за вражеските нахлувания, а на нас предоставя възможност да се насладим не само на сякаш разстланата в краката ни Стара Загора, но също така и на Тракийската низина и доминиращите над южния хоризонт склонове на Родопите.

Връщането до изходната точка на маршрута става по същото трасе. От изкуственото езеро Загорка до града се стига отново с градския транспорт или пеша при желание от страна на туристите.

  • Маршрути
  • Езера
  • Върхове
Стара Загора - Забележителност Маршрут Езеро Загорка – връх Калето - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Маршрут Езеро Загорка – връх Калето - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Маршрут Езеро Загорка – връх Калето - Снимка 3