3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Парк Аязмото – Езеро Заг...

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора
имейл:
tic@starazagora.bg
телефон:
0035942627098

Изходна точка на маршрута е старозагорският парк „Митрополит Методий Кусев”, по-известен като „Аязмото”. От него се поема на северозапад, като постепенно се напуска града и се достига до покрайнините му. Преходът е сравнително лесен, подходящ за възрастни туристи, групи с малки деца и природолюбители без особено добра физическа подготовка.

Изкачвайки се постепенно, трасето достига до Воеводската чешма, която е едно от най-предпочитаните от старозагорци места за излет сред природата. Скоро не особено добре поддържаното шосе преминава в римски път и достига до нова чешма. Оттук започва сравнително стръмно изкачване с дължина от около 300 метра, за да се достигне до местността Орешака, където отново има място за отдих с чешма.

От квартал „Дъбрава” ни отделя още едно сравнително стръмно и кратко изкачване. Стигайки до спирката на градския транспорт, трябва да продължим по улицата надясно от чешмата. Правят се два завоя наляво, подминава се чешмата до гробищата и след нов ляв и десен завой се продължава на север, за да се прекоси двора на незавършен производствен цех. Следва се хубав коларски път, минаващ между орехови дървета, който, след като подминава стопанска постройка, завива надясно и се изкачва до седловината Корийката. От изходната точка дотук се стига за около час и половина с нормален ход.

Вдясно от Корийката се издига връх Купеларица (627 метра надморска височина). Седловината е заета от пасбище, от чийто ляв край трасето следва трудноразличим коларски път, правещ десен завой в долчината Шавелков трап. Оттук слизането продължава в североизточна посока, а на мястото, на което пътят се разклонява, се поема вдясно по дъното на Боров дол, представляващо продълговато пасбище.

След като се мине покрай останките на изоставен овчарник, се достига до поредната чешма по маршрута, край която може да се направи барбекю. Малко преди нея вляво се намират обраслите в трънаци останки на средновековен манастир. В непосредствена близост до светата обител се разположени останките на краварник, на изток от който трасето продължава по черен път. Скоро той се раздвоява, а маршрутът поема вдясно, изкачвайки се постепенно до дола Водениците. От дъното се тръгва на юг и, след кратко изкачване, се навлиза в борова гора.

Трасето слиза към асфалтов път и, след като го пресича, продължава по стълби до чешмата Петте кладенеца, намираща се на асфалтовия път от Стара Загора за село Ягода. Оттук изкуственото езеро Загорка се намира в непосредствена близост.

  • Маршрути
  • Паркове
  • Езера
Стара Загора - Забележителност Маршрут Парк Аязмото – Езеро Загорка - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Маршрут Парк Аязмото – Езеро Загорка - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Маршрут Парк Аязмото – Езеро Загорка - Снимка 3 Стара Загора - Забележителност Маршрут Парк Аязмото – Езеро Загорка - Снимка 4