3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Стара Загора - връх Патр...

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора, 27, бул. Руски
имейл:
tic@starazagora.bg
телефон:
0035942627098

Маршрутът е сравнително лек, но все пак изисква определена физическа кондиция и съобразяване с метеорологичните условия. При желание можете да стигнете до разположения на 4 километра от центъра на Стара Загора квартал (бивше село) „Дъбрава” с редовен градски транспорт, но има и вариант да направите прехода си малко по-дълъг, като тръгнете по пешеходен маршрут, водещ на северозапад от парк „Митрополит Методий Кусев”, по-известен като Аязмото.

Все пак, за изходна точка на трасето се приема спирката в центъра на „Дъбрава”, от която се тръгва нагоре покрай чешмата, разположена вдясно. След два завоя наляво се подминава друга чешма, намираща се до гробищата на квартала, а после се правят последователно ляв и десен завой, за да се излезе на равна площадка. Продължава се на север през двора на незавършен производствен цех и по коларски път, заобиколен от орехи, се минава под малък краварник, завива се надясно и се достига до равната седловина Корийката.

Оттук се откриват красиви гледки към върховете Бабина шума (на запад; 673 метра надморска височина) и Купеларица (на изток; 627 м). От Корийката трасето продължава на север по равен коларски път, през дъбова гора, чийто поляни в топлите месеци се преобразяват на пъстър килим от красиви цветя. След десен завой в дола Шовелков трап започва леко изкачване на север към седловината Кумова поляна, вляво от която се издига връх Чукара (655 м).

Изкачването на крайната точка на маршрута връх Патрахилец (634 м) става, като се пресича широката поляна на изток от седловината. Катеренето е кратко, след ливадата се пресича пояс от дъбове. Патрахилец е плосък връх, който в миналото е използван за нива. Източно от него, в местността Боров дол, се намират останките на средновековен манастир. Смята се, че името на върха произлиза именно от светата обител („патрахил” е тържествена духовническа дреха).

Патрахилец предлага прекрасни панорами във всички посоки. На изток от него е разположен Блъснатия връх, за който се смята, че е получил името си, защото много често е удрян от гръмотевици. Още по на изток, над долината на река Бедечка, е надвесен връх Столица. На север се вижда безкрайната могъща редица на Средна Стара планина, като се почне от масива Равнец с връх Чуфадарица на запад до Чумерна на изток. Разбира се, най-впечатляващ е първенеца на Балкана връх Ботев, който доминира с мощната си снага.

Разстоянието от квартал „Дъбрава” до връх Патрахилец се изминава за около час със спокоен ход. Слизането към цивилизацията става по обратния път.

  • Маршрути
  • Върхове
Стара Загора - Забележителност Маршрут Стара Загора - връх Патрахилец - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Маршрут Стара Загора - връх Патрахилец - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Маршрут Стара Загора - връх Патрахилец - Снимка 3