3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Стара Загора – връх Чере...

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора
имейл:
tic@starazagora.bg
телефон:
0035942627098

Туристическият маршрут е сравнително кратък и доста лек, така че е подходящ за любители на природата от всички възрасти и с не дотам добра физическа подготовка. Единственото обстоятелство, с което трябва да се съобразите, е, че става въпрос за преход, при който няма сенчести места и такива, които са удобни за почивка и е по-удачно да го предприемете в по-хладните месеци на годината.

За изходна точка на трасето служи разположеният в парк „Митрополит Методий Кусев” (Аязмото) стадион „Берое”. От него се тръгва в северна посока по шосето за квартал „Дъбрава”. След като се подмине спортното стрелбище се завива вляво по черен път, вървящ през борова гора. Когато достигне до пресъхнал дол, пътят се отклонява отново наляво (юг), но маршрутът го изоставя и се отправя в северозападна посока по маркирана туристическа пътека, която преминава през иглолистни дървета.

Изкачването е най-сериозното по протежение на прехода и извежда в седловината Джигера. От нея трасето продължава по равен, широк и хубав коларски път, който пресича лозя, овощни градини и вилна зона. След няколко завоя маршрутът достига до следващата седловина – Седемте пътеки. Тук се намира и единственото място, където можете да си налеете вода и да отпочинете на спокойствие под разположената над чешмата (позната като Туристическата чешма) върба.

От седловината трасето изкачва източния склон на връх Малка Карасиврия (559 метра надморска височина). Следва кратко и полегато слизане на югозапад, за да се достигне тревиста седловинка, преди да последва ново изкачване на запад до връх Черен Острец (познат също и като Черни връх; 628 м). До него се стига за около час след излизането от Стара Загора. Върхът е обзорен и предлага панорамна гледка както към околните меки била на Сърнена Средна гора и ширналото се на юг Старозагорско поле, така и към могъщите южни склонове на централното старопланинско било.

Връщането до града може да стане по същия маршрут, но има и вариант за малко разнообразяване на трасето. След като се слезе до седловината между Малка Карасиврия и Черен Острец, се тръгва по наляво по тревист дол, заобиколен от лешникова гора. Когато се стигне до края му, се излиза на коларски път, по който вдясно се достига до седловината Седемте пътеки. Оттук също можете да се отклоните от първоначалния маршрут и по долът, слизащ полегато от чешмата, да излезете в квартал „Трите чучура”.

  • Маршрути
  • Върхове
Стара Загора - Забележителност Маршрут Стара Загора – връх Черен Острец - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Маршрут Стара Загора – връх Черен Острец - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Маршрут Стара Загора – връх Черен Острец - Снимка 3