3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Стара Загора – местност ...

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора
имейл:
tic@starazagora.bg
телефон:
0035942627098

Изходната точка на туристическия маршрут е парк Аязмото („Митрополит Методий Кусев”) и по-точно разположения в него стадион „Берое”. Преходът не е труден, подходящ е за любители на природата от всички възрасти, независимо от кондиционната форма, в която се намират. Може да се предприеме и от семейства с малки деца.

От стадиона се хваща асфалтовия път в северна посока, който извежда в квартал „Дъбрава”. Не се стига до него обаче, защото веднага след като шосето подмине спортното стрелбище, маршрутът се отклонява наляво по черен път, навлизащ в борова гора. Трасето продължава между дърветата, докато достигне до сух дол. След това изоставя пътя (който завива рязко в южна посока) и тръгва по маркировката на северозапад.

Започва стръмното, но не особено продължително изкачване до седловината Джигера. Оттук маршрутът поема по широк, удобен и равен черен път, преминаващ между вили, овощни градини и лозя. Няколко завоя ни делят от седловината Седемте пътеки, където по повод 70-годишнината от основаването на старозагорското туристическо дружество „Сърнена гора” под голяма върба е построена Туристическата чешма.

Мястото е подходящо за хубава почивка или дори за пикник сред природата. Маршрутът продължава вляво, по коларски път с туристическа маркировка по боровите дървета, растящи от двете му страни. Скоро основната посока на трасето се променя от западна в северозападна, като на изток остава Куртбунарски връх (574 метра надморска височина). Достига се до дол с плоско, постепенно изкачващо се тревисто дъно.

Когато се доберем края на дола, трябва да поемем по нов черен път, който тръгва на изток и полегато изкачва гориста седловина, където си личат останките от малък средновековен манастир. Оттук маршрутът се насочва на северозапад, по маркиран коларски път, който следва границата на поляната. Трасето има лек наклон и през стара дъбрава се изкачва до гориста седловина. Това е мястото, на което маркираният коларски път се отклонява вдясно и скоро ни извежда до дола, в който се намира издължената поляна Калното място (Чамурджик).

Тук е построена голяма каменна чешма. Местността е много живописна и „уютна”, защото е защитена от всякакви природни стихии и позволява да бъде посещавана и през студените месеци на годината. Подходяща е за пинкик или дори за разпъване на палатки и барбекю. Целият преход отнема около два часа с нормален ход. Връщането става отново по маршрута.

  • Маршрути
Стара Загора - Забележителност Маршрут Стара Загора – местност Чамурджик - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Маршрут Стара Загора – местност Чамурджик - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Маршрут Стара Загора – местност Чамурджик - Снимка 3