3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Стара Загора – Мечи клад...

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора
имейл:
tic@starazagora.bg
телефон:
0035942627098

Изходната точка на туристическия маршрут е стадион „Берое”, разположен в парк „Митрополит Методий Кусев” (далеч по-познат като Аязмото) в Стара Загора. Преходът е лек и не особено дълъг, така че няма нужда да се притеснявате да го предприемете, независимо от възрастта или физическата си кондиция. От стадиона се поема на север по асфалтовия път, който води към квартал „Дъбрава”. Като ориентир трябва да се използва спортното стрелбище, след което трасето се отклонява от шосето и поема наляво по черен път, пресичащ борова гора.

Маршрутът следва пътя до сух дол, след което го изоставя (пътят завива на юг) и поема на северозапад по маркирана туристическа пътека. Започва сравнително стръмно, но кратко изкачване до седловината Джигера. От нея продължаваме по широк и равен коларски път, пресичащ лозя, вилни имоти и овощни градини. След няколко завоя се озоваваме в седловината Седемте пътеки, в която се намира Туристическата чешма, разположена под внушителна върба.

Оттук маршрутът продължава на запад по черен път, насочващ се вдясно от северната страна на Карасиврийския дол. Ако предпочитате можете да тръгнете и по другия черен път, който следва южната част на дола, защото той също извежда до крайната цел на прехода. Познавачите на околността наричат втория път Тунела, защото е „обрамчен” от красива широколистна гора. През късната зима, ранната пролет и есента целият Карасиврийски дол е покрит с красиви горски цветя, така че е за предпочитане преходите да бъдат правени през тази част на годината.

След като излезе от дола, маршрутът стига до открита поляна и се отбива вдясно по тесен коларски път, който се изкачва на седловината край Хайдушка чешма и покрай нея слиза на шосето за Старозагорски минерални бани. Тук се намира местността Айбунар (Мечи кладенец от турски). Връщането в града може да стане по обратния път, с автобус от Мечи кладенец или пеша покрай асфалтовия път.

  • Маршрути
Стара Загора - Забележителност Маршрут Стара Загора – Мечи кладенец - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Маршрут Стара Загора – Мечи кладенец - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Маршрут Стара Загора – Мечи кладенец - Снимка 3