2 stars 2 stars

Музей
Неолитни жилища - Стара Загора

Price comment  Цена:
2.50
адрес:
Стара Загора, 20, ул. Армей...
имейл:
телефон:
+35942622109

Музеят „Неолитни жилища” се намира в град Стара Загора и съдържа находки, които са от огромно значение за историята на човечеството. В музея са експонирани две жилища от новокаменната епоха, които се датират от VІ хил. пр. Хр. и са най-добре запазените в Европа от този период. Двете жилища са били внезапно опожарени преди хилядолетия, което е и основната причина да са така добре съхранени. Жилищата са едностайни, с обща преградна стена и общ покрив от слама и шума, построени от дървени колове, преплетени с тънки пръти, омазани със смес от глина и слама.

Музеят „Неолитни жилища” е музей „in situ”, което означава, че е построен върху самата археологическа находка, за да предпазва откритието. Постоянната експозиция “Праисторическото изкуство в Старозагорско” в музея показва най-добрите образци, открити при археологически проучвания в тази и в други селищни могили в района на град Стара Загора. Интересен експонат е музикалният инструмент тарамбука, който е датиран от V хил. пр. Хр. и вероятно е бил използван при религиозни ритуали.

Колекцията от идолни фигурки в музея дава информация за вярванията и култовете на древните хора. Някои от откритите идоли са изобразени с вдигнати нагоре ръце, което е характерна молитвена поза при култа към Слънцето.

В музея са изложени и намерените при разкопки модели на къщи от неолитната епоха, което ни дава уникална информация за това как са изглеждали сградите на древните хора.

Цената за беседа на група е 10 лв. Музеят почива неделя и понеделник.

Работно време: 09:00 до 17:30

Стара Загора - Забележителност Неолитни жилища - Стара Загора - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Неолитни жилища - Стара Загора - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Неолитни жилища - Стара Загора - Снимка 3