3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Парк Аязмото

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора
имейл:
tic@city.starazagora.net
телефон:
+35942627098

Всеки град си има местенца, които жителите на града и техните гости с радост посещават през почивните дни. Кътчета от природата, които посещаваме с приятели, да се посмеем, да забравим за ежедневните грижи. Приказно местенце, любимо място за малки и големи, така зелено чисто и спретнато през лятото, а през зимата над него сякаш се е спуснала пелена от пухкав сняг, галещ бузките на децата. Малцина може би знаят, че това е първият парк от т. нар. тип европейски парк в България. Заема площ от 3200 дка. Името на парка е „Митрополит Методи Кусев”, по-известен като „Аязмото”. Намира се в северната част на града. Дори и да поемете само нагоре от централната гара, пак ще стигнете до него, без завои, без криволичения. Паркът е уникален и с това, че е дом на уникални за България дървесни видове.

Паркът е създаден на 28 февруари 1895г. По това време в територията му се е намирала приказна дъбова гора, но е била изсечена от везир на Османската империя. Възроден е от Митрополит Методи Кусев, който го превръща от пуст хълм в парк. Паркът толкова много се е харесал на княз Фердинанд I, че дори той имал силното желание да построи своята резиденция именно в парка. Но гражданите на града осуетяват строежа му. Някои от по-важните забележителности, с които може да се похвали парка е параклисът. Малък, но богато украсен, често е посещаван от гражданите, дошли да запалят свещ за здраве и благоденствие. Намира се в началото на парка. Любимо място за срещи на младите хора са „жабките”. Това всъщност представлява шадраван близо до паметника на митрополит Методи Кусев. Той е с кръгла форма и метални жабки, а от устите на всяка една от тях излиза водна струя. Но все по често шадравана е празен. Други забележителности са залата с кривите огледала, паметниците на Алеко Константинов и Методи Кусев, спортен комплекс "Берое", тенис кортове, площадки за бадминтон, летния театър на Стара Загора. На територията на парка се намира и най-голямата по площ зоологическа градина в България, която днес е позагубила от блясъка си, който е имала в миналото, но все още представлява жив интерес за малки и големи.

  • Паркове
Стара Загора - Забележителност Парк Аязмото - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Парк Аязмото - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Парк Аязмото - Снимка 3 Стара Загора - Забележителност Парк Аязмото - Снимка 4 Стара Загора - Забележителност Парк Аязмото - Снимка 5