3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Парк 5-ти октомври

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора
имейл:
tic@city.starazagora.net
телефон:
+35942627098

Парк „5-ти октомври” или, както всички си я знаят, „градската градина” е най-красивото творение за отдих в центъра на града. Любимо място за малки и големи, в самото сърце на града под липите, градината от десетилетия привлича многобройни посетители.

Градината е разположена терасовидно. По средата има голям и красив фонтан, който действа през топлите месеци от годината. Фонтанът през годините е добре поддържан, монтирани са му и разноцветни лампички, които светят вечер и придават една романтична атмосфера на мястото. Паркът е богат на зеленина. Идеално поддържаните тревни площи създават прекрасно чувство на спокойствие. За радост на всички, скамейките и детските кътчета са недокоснати от зли ръце и всекидневно тук млади и стари, майки с колички поемат глътка въздух или просто се любуват на прекрасната градина. А като пукне пролет, такава една неземна картина се обрисува. Хиляди цветя, миризливи мушката и мушанки, грижливо посадени и с много любов гледани. Сякаш оживява от приказките. Мястото като магнит привлича през месец май всички абитуриенти и градината се изпъстря от множество млади хора, които си правят снимка на фона на красивите, цветни алеи. Често можете да видите и току-що сключили брак двойки, които запечатват именно тук своите най-прекрасни спомени от сватбения ден.

В градската градина има и паметници на културата. Някои са издигнати едни в чест на антифашистите. Друг паметник е този на героите от Балканската и Първата световна война.

В северната част на парка се намира и театър Гео Милев, пред него е разположен чудесен детски кът. На една от площадките е нарисуван шах, а фигурите са големи, но леки. Всекидневни турнири по шах организират местните пенсионери, а и много деца се учат тук на интелигентната игра.

Зимата тук е една снежна феерия. Красива и бяла, пухкавият сняг нежно е спуснал килима от снежинки. По време на коледните празници една от алеите грейва в хиляди блещукащи лампички. Всяко едно дърво, от основата до клоните е обгърнато с лампички. Така вървейки по алеята, сякаш имате чувството, че се намирате в страната на чудесата. Паркът е една от гордостите на старозагорци.

  • Паркове
Стара Загора - Забележителност Парк 5-ти октомври - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Парк 5-ти октомври - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Парк 5-ти октомври - Снимка 3