3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Стара Загора - Музей на религиите

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора, 1, ул. Пазарска
имейл:
телефон:

В сърцето на един от най-красивите и модерни български градове се намира функциониращ Музей на религиите - гр.Стара Загора. Сградата е без аналог - историята й датира още от времето на траките, когато на мястото на днешната джамия се е помещавало тракийско светилище. Самата Ески джамия е завършена през 1409 г., а при съвременни разкопки са открити данни и за средновековна църква под мюсюлманския храм.При изграждането и са използвани бели мраморни блокове, взети от антични град Августа Траяна.

През лятото на 1877 г. градът е опожарен до основи, избити са над 30 хиляди жени и деца, а оцелелите мъже, годни да носят оръжие, се включват в Шипченското опълчение. Ески джамия е единствената оцеляла сграда и служи за отправна точка при картографирането и изграждането на новия град с прототипната си шахматна планировка, дело на австрийския архитект Лубор Байер.

Ески джамия или Музей на религиите, както е известна сградата днес, е забулена в мистерия поради ред причини:

- нишата на мирхаба, която по строга мюсюлманска повеля трябва да сочи към Мека (югоизток) е ориентирана север-юг. Също така, на местата, където мазилката и стенописите не са възстановени напълно се вижда градеж от тухли-необичаен за строеж на джамия. Предполага се, че при изграждането на джамията е взето под внимание разположението на езическото светилище и християнския храм. В сградата е открита и яма с артефакти, датиращи от ранножелязната епоха.

При детайлно проучване на стенописите са открити рисунки, строго забранени за ислямски храм-пейзажи, животни и дори човешки фигури. Те не са видими с просто око, а авторът им е пожелал анонимност.

Ески джамия е уникален художествен и архитектурен паметник, сграда без аналог, уникално свидетелство как една религия и култура завладява предхождащата я.

Забележка: В сградата е строго забранено използването на фото и видео техника. Приложените тук снимки са само и единствено с цел популяризиране на обекта и с образователна и некомерсиална цел.

Работно време: 10:00 до 18:00

Стара Загора - Забележителност Стара Загора - Музей на религиите - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Стара Загора - Музей на религиите - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Стара Загора - Музей на религиите - Снимка 3 Стара Загора - Забележителност Стара Загора - Музей на религиите - Снимка 4 Стара Загора - Забележителност Стара Загора - Музей на религиите - Снимка 5