3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Хилендарски метох

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Стара Загора, 1, ул. Поп Бо...
имейл:
телефон:
0035942919201

През 1979 г. в двора на църквата "Свети Димитър" е направена възстановка на Хилендарския метох, в който се създава първото местно килийно училище. По исторически сведения той съществува от втората половина на ХVІІІ в. и е разрушен при опожаряването на Стара Загора през месец юли 1877 г.

В продължение на три години (1855-58 г.), по време на престоя си в Стара Загора, в метоха живее младият Васил Иванов Кунчев в заедно с вуйчо си хаджи Василий (монах-таксидиот на Хилендарския манастир). Той се обучава в Светиниколското класно училище и посещава организирания от даскал Атанас Иванов курс за свещеници.

Експозицията включва две въстановки: на метохска килия и класна стая от втората половина на ХІХ в., направена по графична рисунка на Васил Иванов.

Фотодокументалната изложба "Левски в Старозагорско" проследява основните моменти от живота на Апостола на свободата, връзката му с Ески Загра (дн. Стара Загора), където той получава "...първата душевна луча за правда и свобода..." и неговата роля за изграждането на местната революционна организация.

Работно време: 09:00 до 17:30

Стара Загора - Забележителност Хилендарски метох - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Хилендарски метох - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Хилендарски метох - Снимка 3