2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Тракийска астрономическа обсерва...

Price comment  Цена:
адрес:
Старо Железаре
имейл:
телефон:
+35933762141

Изключително богатство за Хисаря, а и за цяла България е Тракийската астрономическа обсерватория, намираща се до село Старо Железаре. Това е единствената открита досега тракийска астрономическа обсерватория в България, от типа Стоунхендж. Археолого - астрономическите проучвания доказват, че тя се е използвала за измерване на годишния цикъл, равноденствията и слънцестоенето, които са играли важна роля в обредния и стопански календар на древните траки. Наблюдението на различните фази от движението на Бога – Слънце е било задължение на тракийските жреци. А всички останали са му отдавали почит чрез масовата мистериална обредност.

Състои се от 24 вертикални каменни плочи, две от които липсват. Плочите са с различни размери. Наредени са в правилна окръжност. По всяка вероятност са използвани от тракийското племе одриси. След преустановяване използването на съоръжението, то е засипано с почва. Върху изравнената площадка над него са открити керамични фрагменти от съдове, които се датират към началото на V в. пр. Хр.

Това магическо място, за съжаление, не се поддържа и се руши. Достъпа до него не е обозначен. Ако успеете да го видите и да се докоснете до мистичната му сила, чувствайте се късметлии. Снимките показват как е изглеждало мястото , когато екипът на Георги Китов го е открил.

Старо Железаре - Забележителност Тракийска астрономическа обсерватория Старо Железаре - Снимка 1 Старо Железаре - Забележителност Тракийска астрономическа обсерватория Старо Железаре - Снимка 2