3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Стара река

Price comment  Цена:
адрес:
Стеврек
имейл:
телефон:

Екопътека „Стара река” е разположена между селата Стеврек и Богомолско (община Антоново, област Търговище) и предлага на туристите неочаквано приключение из живописните дебри на една от най-малко посещаваните части на Предбалкана. До маршрута може да се достигне по шосе, което я прави подходяща за почитателите на семейния туризъм. Малката надморска височина и закътаното местоположение я превръщат в привлекателна дестинация за начинаещи туристи и групи с малки деца.

Маршрутът е подходящ за всички годишни сезони, но най-много туристи идват през топлите летни месеци, когато „Стара река” предлага прохлада сред гъстите си широколистни гори и закътаните долини. Все пак не е проблем да преминете по екопътеката през късна есен, ранна пролет или дори през зимата. Ще останете изненадани от мекия климат и приятното преживяване.

„Стара река” има респектираща дължина (около 11 километра), но не предлага сериозни изкачвания или други по-екстремни преживявания. За сметка на това можете да се насладите на разнообразието на ландшафта по поречието на Стара река. Формата на трасето напомня издължена в двата края осмица. Крайната му точка е древен мост. Според част от местните жители той е запазен от римско време, а други твърдят, че е наследство от османската власт по българските земи.

Втората версия е много по-вероятна, защото местността, през която преминава екопътеката, изобилства от мюсюлмански гробища и други артефакти от предосвобожденския период. Независимо от произхода си обаче, мостът е забележителен с масивните си дялани камъни и тежко стъпилата от двете страни на реката арка.

До самата Стара река е изграден удобен заслон, в който можете да си починете, да се скриете от някоя внезапна буря или дори да пренощувате. Екопътеката ще ви преведе през хубави широколистни гори, поляни с красиви горски цветя и ароматни билки, закътани долчинки, където можете да се насладите на прохладата и песните на птиците. Трасето неотлъчно следва коритото на Стара река, разкривайки привлекателни гледки към красивите каскади от малки водопади, през които преминава тя.

Приятното прекарване ви е гарантирано, тъй като, освен да къмпингувате някъде по трасето на екопътека „Стара река”, можете да изберете и редица „по-цивилизовани” варианти, тъй като близките села предлагат къщи за гости и дори малки хотели.

  • Екопътека
Стеврек - Забележителност Екопътека Стара река - Снимка 1 Стеврек - Забележителност Екопътека Стара река - Снимка 2 Стеврек - Забележителност Екопътека Стара река - Снимка 3