3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Стобските пирамиди

Price comment  Цена:
1
адрес:
Стоб
имейл:
touristcentre_stob@abv.bg
телефон:
+359887198698

Стобските земни пирамиди са едни от най-популярните сред туристите природни обекти в България. Намират се недалеч от с. Стоб, от северната и южната страна на планинския рид, като тези на север са по-силно изразени, а тези на юг са по-многобройни и гъсто разположени.

Дебелината на пирамидите е 30-40 м, средната им височина е 6-10 м, а на места достигат до 12 м. Някои от пирамидите са остри и игловидни, други са пирамидални или конусовидни и завършват с „каменна” шапка. Живописните им композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др. Най-красиви са при залез слънце или на лунна светлина. За възникването на тези скални форми има много народни легенди. За една от групите скални образувания - Сватовете се носят легенди. Според една от тях, сватбарите се вкаменили, когато кумът, поразен от красотата на булката, вдигнал воала и понечил да я целуне. Друго поверие гласи, че сватбарите се вкаменили, прокълнати от майката на булката, която не одобрявала сватбата.

Друга легенда разказва за обречената любов между българско момиче и турско момче. Момичето не могло да понесе несправедливото отношение към тяхната любов и се хвърлило от скалите, а на мястото се появила скалната пирамида, която днес наричат Невястата.

Пирамидите в село Стоб могат да бъдат наблюдавани от горе на долу от изградената екопътека и от долу на горе от поддържан коларски път, криволичещ в подножието покрай живописна рекичка.

От върха на пирамидите се открива прекрасен изглед към цялото Рилско корито, реката, подстъпите към Рилския манастир и снежните планински върхове.

Декември, януари и февруари не са подходящи за посещения, защото екопътеката е кална или заснежена. Беседите са включени във входната такса. През зимните месеци работното време е до 17ч, а събота и неделя са почивни.

Работно време: 08:30 до 18:30

Стоб - Забележителност Стобските пирамиди - Снимка 1 Стоб - Забележителност Стобските пирамиди - Снимка 2 Стоб - Забележителност Стобските пирамиди - Снимка 3 Стоб - Забележителност Стобските пирамиди - Снимка 4