3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Странджанска горска пътека

Price comment  Цена:
адрес:
Стоилово
имейл:
park@strandja.bg
телефон:
0035959523635

Началото на Странджанска горска пътека е на около 200 метра от водопада Докузак, разположен край село Стоилово, община Малко Търново, област Бургас. Трасето може да бъде изминато за 2,5 часа с нормален ход. Теренът е с ниска степен на трудност, подходящ за начинаещи туристи и групи с малки деца.

Първоначално маршрутът преминава през красива смесена гора от бор и дъб, която е особено впечатляваща през пролетните и есенни месеци, а през летните горещини дава така жадуваната прохлада. След около километър е изградено твърде любопитното съоръжение „горски снайпер” предлагащо информация за характерните за Странджа дървесни и храстови видове и възможност за ентусиастите да опитат да наподобят звука, издаван от кълвачите.

Оттук Странджанската горска пътека започва кратко и сравнително леко изкачване по не особено стръмен склон, извеждащ до билото на Босненското плато. На това място е поставена информационна табела, представяща на любопитните планинари данни за различните видове гъби, растящи в околността. Едва ли обаче можем да съдим строго тези, които предпочетат да се насладят на невероятната панорамна гледка, вместо да четат. Поради простата причина, че от Босненското плато можете добиете пълна представа за забележителната красота на Странджа – една от най-магичните български планини.

На платото расте и най-старото дърво в района – благун на приблизителна възраст 550 години. Тук създателите на горската пътека от Природен парк „Странджа” са подготвили още едно развлечение за туристите - „горски ксилофон”, чрез който можете да се опитате да възпроизведете звуци посредством различни видове дървесина.

След Босненското плато горската пътека продължава, спускайки се през красиви поляни, обградени от гъсти дъбови и букови гори. При долината на река Мечи дол туристите биват посрещнати от поредната изненада – въжен тролей над коритото, наречен „За смелите от групата”. Крайната точка на прехода се намира в местността Кукулят. Маршрутът е изключително лек и лесно преодолим дори за начинаещи туристи и малки деца. Маркировката и информационните табла помагат на идващите за първи път да се запознаят с местната природа и да не се изгубят в Странджа. Обособени са места за почивка, има възможност да се бивакува и да се приготвя храна.

Стоилово - Забележителност Странджанска горска пътека - Снимка 1 Стоилово - Забележителност Странджанска горска пътека - Снимка 2 Стоилово - Забележителност Странджанска горска пътека - Снимка 3 Стоилово - Забележителност Странджанска горска пътека - Снимка 4 Стоилово - Забележителност Странджанска горска пътека - Снимка 5