3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Музей на киселото мляко

Price comment  Цена:
1
адрес:
Студен извор
имейл:
tic_tran@abv.bg
телефон:
+359888794461

Музеят се намира в село Студен извор в близост до град Трън, в близост до родната къща на доктор Стамен Григоров. През 1905 г. д-р Стамен Григоров за първи път описал млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Той го нарекъл "Бацил А". По-късно микроорганизмът бил наречен "Лактобацилус булгарикус" в чест на родината на неговия първооткривател. Музеят е открит през 2007 година и е организиран е в двуетажна къща. На първия етаж е разположена битова стая, която представя традиционната вътрешна уредба на една типична българска къща, от средата на 19 век. На втория етаж са разположени библиотека и изложбена зала. В изложбената зала е показан макет на механизма за получаване на сурово мляко. В библиотеката можете да откриете какви ли не материали свързани с производството на киселото мляко, реализацията му, промишленото му производство, работата на професор Акийоши Хосоно, който проучва противораковите качества на млякото, благодарение на Lactobacillus bulgaricus. На стените са окачени информационни табла, които описват историята на киселото мляко; домашното подквасване и занаятчийското производство на кисело мляко; промишлените технологии за получаване на кисело мляко; хранителната, и биологичната стойност на българското кисело мляко.Там може да видите и първата публикация на доктор Стамен Григоров на френски език, отпечатана през 1905 година. По случай откриването на музея, в гр. Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, с богата фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема "Киселото мляко - българското име на дълголетието", и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.

Тук в граничния край вече работят два хотела и няколко къщи за гости. Подготвени са туристически маршрути, които минават през музеите на бусинската керамика и на киселото мляко, Трънския манастир "Св. Архангел Михаил". За любителите на пешеходния туризъм е създадена екопътека, която минава през ждрелото на река Ерма. Идеята е тя да бъде с продължение до Погановския манастир в Сърбия.

Музеят почива понеделник и вторник.

Работно време: 09:00 до 18:00

Студен извор - Забележителност Музей на киселото мляко - Снимка 1 Студен извор - Забележителност Музей на киселото мляко - Снимка 2 Студен извор - Забележителност Музей на киселото мляко - Снимка 3 Студен извор - Забележителност Музей на киселото мляко - Снимка 4