3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Язовир Камчия

Price comment  Цена:
адрес:
Сунгурларе
имейл:
телефон:

Язовир Камчия се намира по поречието на река Луда Камчия в източните части на Стара Планина, извън територията на община Поморие. Въведен е в експлоатация през 1973 година и е част от групата на най-големите по воден обем язовири в България с обем от 233,55 милиона кубични метра. Водното му ниво се поддържа от реките Луда Камчия, Котленска, Глогова, Нейковска, Ичеренска, Медвенска и Садовска. Водите му осигуряват питейната вода на град Бургас, на община Поморие. Язовирът е сборен пункт за любителите на риболова, като тук се срещат следните видове риби: бабушка, каракуда, костур, морунаш, попче, сом, уклей, шаран. Внимавайте, макар че тук риболовът е разрешен както на други водоеми в страната, понякога го забраняват изцяло, така че проверявайте предварително, за да не ви глобят.

Язовир Камчия се намира вляво от пътя, когато се пътува от Карнобат в посока Шумен. От северната страна на изкуствения водоем са разположени селата Манолич и Везенково , а от южната се намира село Подвис. До язовира, на шосето Карнобат-Шумен, е изградена хижа „Язовир Камчия”. Тя представлява двуетажна сграда с леглови капацитет до 47 легла. Близки туристически обекти са хижа Върбишки проход (7 часа) и хижа Луда Камчия (8 часа). Освен за риболов, районът на язовира предлага множество места за отдих, почивка, пикник. Далеч от градската среда тук може да се насладите на спокойствието и тишината, и на живописната природа. Ако се намирате в района, задължително го посетете – няма да съжалявате!

  • Язовири
Сунгурларе - Забележителност Язовир Камчия - Снимка 1 Сунгурларе - Забележителност Язовир Камчия - Снимка 2 Сунгурларе - Забележителност Язовир Камчия - Снимка 3 Сунгурларе - Забележителност Язовир Камчия - Снимка 4