3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Чумерна и Ски писти Чумерна

Price comment  Цена:
адрес:
Твърдица
имейл:
otic_tv@abv.bg
телефон:
0035945442460

Връх Чумерна е една от туристическите дестинации у нас, която се радва на завиден интерес през цялата година. Върхът е най-високият в Еленска община - 1536 метра. Районът около него дава идеални условия за практикуване на много зимни спортове - ски – туризъм, сноуборд, ски – бягане, ски – ориентиране, туризъм. Пистата е с дължина 750 метра и разполага с два влека от вида „Помагалски”. За удобство на туристите и в отговор на високия интерес към местността, наблизо се намира хижа „Чумерна”. Там можете да се снабдите с нужното оборудване и екипировка, както и да си наемете професионален ски – учител или планински водач.

От пистите на връх Чумерна можете да достигнете и до друга ски писта в района. По изградената екопътека от връх Чумерна се стига до пистата край село Мийковци. Предимството на това място е, че пътят до него е по–добър и запазен. Ски пистата е подходяща както за новаци, така и за напреднали скиори. За разлика от влека на Чумерна, който е с дръжки, мийковския е с панички. В близост до ски пистата е разположен добре оборудван ски гардероб.

Връх Чумерна представлява красиво и приветливо място и през лятото. Теренът е подходящ за къмпинг и отмора от горещите летни жеги. Към върха ежегодно се провеждат и колоездачни изкачвания, организирани от община Елена и Туристическо дружество Чумерна. Състезанието е голямо предизвикателство за участниците, особено последните два километра от маршрута.

От връх Чумерна се открива красива и внушителна панорама към четирите посоки на света. При ясно и хубаво време се виждат части от Родопите, Рила, Пирин и синия Дунав. Няма как да пропуснете да не забележите старите военни постройки на върха, там се военно подразделение.

До връх Чумерна можете да стигнете по няколко начина. От град Елена разстоянието по асфалтово шосе е 26 км, а от град Твърдица – 17 км. След отварянето на прохода Твърдица – Елена, пътуването към местността значително е улеснено. До самата база обаче се стига по трошено-каменна настилка, подходяща предимно за високопроходими автомобили.

През 2013 година връх Чумерна зае достойно място в специално издаден пътеводител на туристическите забележителности в област Велико Търново. В Пътеводителя влизат 17 туристически маршрута, а сред забележителностите са още крепостта „Царевец", Регионалният исторически музей във Велико Търново, музеи, църкви и манастири в Арбанаси, Свищов, Горна Оряховица, Килифарево, Вонеща вода, Елена, Павликени, Лясковец, Златарица и Бяла черква, архитектурният резерват „Никополис ад Иструм", античният военен лагер „Нове" и екопътеката Велико Търново-Преображенски манастир.

  • Върхове
  • Ски писта
Твърдица - Забележителност Връх Чумерна и Ски писти Чумерна - Снимка 1 Твърдица - Забележителност Връх Чумерна и Ски писти Чумерна - Снимка 2 Твърдица - Забележителност Връх Чумерна и Ски писти Чумерна - Снимка 3