3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Чумерна

Price comment  Цена:
6.00
адрес:
Твърдица
имейл:
hija.chumerna@abv.bg
телефон:
00359897904671

Хижа Чумерна се намира на северния склон на върхът, носещ същото име. Тя представлява голяма, триетажна сграда, побираща до седемдесет и пет души, в стаи с по две, три и четири легла. Санитарните възли и баните са вътрешни, общи за цялата сграда, която пък е водоснабдена и електрифицирана, отопляваща се на локално парно.

На разположение са туристическа кухня, столова и лавка. Може да се приготви храна предварително, но трябва да се подаде предварителна заявка. Хижата разполага също така със ски гардероб, а на услугите на посетителите са уменията на планински и вело- водачи и ски учители за през зимния сезон.

Пътят до хижата е през асфалтово шосе, което след известно време преминава в натрошена каменна настилка. В района на хижата има място за паркинг, така че идването с кола не е проблем.

Изходните точки са няколко. Може да се тръгне от град Елена, като се изминават двадесет и шест километра по асфалтово шосе. Пътят от град Твърдица е същият, но по-кратък – седемнадесет километра. Отклонението за хижата е от билото на изток. Кара се дванадесет километра по асфалт.

Има и пешеходен маршрут от Твърдишкия проход, който отнема час и половина. Самата местност е отлична за всякакви типове туризъм – през зимата доста хора се отдават на ски бягане и сноуборд, тъй като има изградена ски писта с два влека.

В съседство са връх Чумерна – само на половин час път, заслон Караиваново хорища на четири часа, хижа Буковец на час и половина и хижа Предела, за тези обичащи по-дългите походи – на девет часа и половина. Може да се стигне до Агликина поляна и до прохода Вратник съответно за шест часа и половина и седем часа. Всички пътеки са маркирани.

  • Хижи
Твърдица - Забележителност Хижа Чумерна - Снимка 1 Твърдица - Забележителност Хижа Чумерна - Снимка 2 Твърдица - Забележителност Хижа Чумерна - Снимка 3