3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека По стъпките на Захари ...

Price comment  Цена:
адрес:
Терзийско
имейл:
телефон:

Екопътека „По стъпките на Захари Стоянов” започва от село Терзийско (община Троян, област Ловеч). Дължината й е сравнително кратка, изминава се за около 1 час, има ниска степен на трудност. Подходяща е за туризъм през всички годишни сезони, но е най-предпочитана от ранна пролет до късна есен. Трасето е напълно преодолимо за начинаещи, възрастни туристи и групи с малки деца.

Крайната точка на екопътеката е на мястото, на което известният български революционер и писател Захари Стоянов е заловен от османските власти след разгрома на Априлското въстание (1876 година). Все още могат да бъдат видени останките на колибата, в която авторът на „Записки по българските въстания” е арестуван, опитвайки се да се укрие от преследвачите си. На мястото е издигнат паметник и е поставено информационно табло.

Пътеката е изключително лека, а освен това предоставя на туристите няколко места за отдих и почивка. Това я прави подходяща за приятни и спокойни семейни излети. От местността, в която е заловен Захари Стоянов, се открива страхотна гледка към околните планински върхове. Хубаво е да си отделите повече време за този маршрут, защото, макар и не особено популярно като туристическа дестинация, Терзийско притежава твърде богата история и култура и определено има какво да видите там.

Селото е разположено в подстъпите на Стара планина, на 12 километра от Троян и на 40 от Ловеч. Особеното му местоположение (не както обикновено в долина, а на билото на хълмовете), позволява да се насладите на невероятни панорамни гледки към първенците на Стара планина и Васильовска планина – най-високата част на Предбалкана.

Най-традиционният за Терзийско занаят е грънчарството. До преди две десетилетия в селото са съществували два цеха за керамични съдове, като част от продукцията е изнасяна в чужбина (дори зад Атлантика), но в момента те не работят. Въпреки това няколко майстори грънчари имат работилници в домовете си и можете да се сдобиете с красиви, функционални съдове, на които умелите ръце на майсторите са придали индивидуалност и са вдъхнали собствен дух.

Екопътеката „По стъпките на Захари Стоянов” е предназначена за любители на приятното изкарване сред природата, без да се налага да се полагат големи физически усилия. Тя позволява да се съсредоточите върху околните красоти и да почувствате ласките на планината, а не суровия характер, който се крие по високите й части.

  • Екопътека
Терзийско - Забележителност Екопътека По стъпките на Захари Стоянов - Снимка 1 Терзийско - Забележителност Екопътека По стъпките на Захари Стоянов - Снимка 2 Терзийско - Забележителност Екопътека По стъпките на Захари Стоянов - Снимка 3