3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Горска пътека

Price comment  Цена:
адрес:
Тетевен, 9, пл. "Сава Младе...
имейл:
vita_tur@abv.bg
телефон:
0035967852200

Изходната точка „Горската пътека” е разположена на около 3,5 километра от центъра на град Тетевен в посока курортното село Рибарица, край малко мостче по пътя. Общата дължина на маршрута в двете посоки е 7 километра, а продължителността на прехода – 4 – 5 часа. Денивелацията между най-ниската и най-високата точка на трасето е малко над 260 метра (460 м и 721 м надморска височина).

Трасето на „Горска пътека” не предлага големи предизвикателства пред физическите сили на туристите. Тя е подходяща за всички годишни сезони, както и за планинари от най-ранна до преклонна възраст. Преходът е много приятен и живописен, позволяващ на любителите на природата да се съсредоточат върху забележителностите, без да има се налага да се напрягат до крайност.

„Горска пътека” минава през вековни букови гори, повечето от които на възраст повече от 150 години. Върви се срещу течението на красива горска рекичка. По протежение на маршрута са изградени две уютни места за отдих. Първото от тях е разположено на около 3 километра от изходната точка на екопътеката. Намира се край естествен извор, на който е направена приятна чешма.

След около километър и половина е и второто място за почивка. Тук има панорамна площадка, от която могат да се наблюдават най-характерните за региона горски обитатели – благороден елен, диво прасе, сърни, лисици... Не си мислете, че това може да стане единствено, ако извадите дяволски късмет. Има си съвсем прозаична причина, поради която животните се навъртат около това място – от много години са разположени и се поддържат хранилки, които са се превърнали в нещо като естествен сборен пункт за тях.

Стига туристите да проявят желание и интерес, „Горска пътека” може да се превърне в изходна база за организиране на курсове за оцеляване в планината, построяване на палаткови лагери и живот сред природата, различни пленери и тиймбилдинги, както и на зелени училище и разяснителни кампании по екология, зелени практики и опазване на околната среда.

Маркировката на екопътеката е синя. След като достига крайната си точка, тя се връща до началото си. „Горска екопътека” не изисква от вас нито специални умения, нито скъпоструваща екипировка. Запасете се единствено с добро настроение и поемайте към Тетевенския Балкан, за да се насладите на смайващите му красоти.

Тетевен - Забележителност Горска пътека - Снимка 1 Тетевен - Забележителност Горска пътека - Снимка 2 Тетевен - Забележителност Горска пътека - Снимка 3 Тетевен - Забележителност Горска пътека - Снимка 4 Тетевен - Забележителност Горска пътека - Снимка 5 Тетевен - Забележителност Горска пътека - Снимка 6 Тетевен - Забележителност Горска пътека - Снимка 7 Тетевен - Забележителност Горска пътека - Снимка 8