3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Нагоре към слънцето

Price comment  Цена:
адрес:
Тетевен
имейл:
vita_tur@abv.bg
телефон:
0035967852200

Стартовата точка на екопътека „Нагоре към слънцето” се намира на около 9 километра от старопланинския град Тетевен, в посока село Бабинци. Денивелацията между най-ниската (989 м надморска височина) и най-високата точка (1222 м надморска височина) е 233 метра. Дължината на пътеката е доста малка – само около три километра в едната посока, а времето, за което се изминава това разстояние е приблизително 1 час и половина.

Теренът, през който преминава екопътека „Нагоре към слънцето”, е изключително разнообразен. Тук можете да се насладите на величествени гледки сред живописни скалисти местности, редуващи се с обсипани с дъхави билки и красиви цветя поляни и една от сравнително редките за региона естествени люлякови гори.

Приблизително по средата на прехода, в панорамната местност Седлото, е изградено уютно място за отдих – две беседки и огнище ви предразполагат да си починете от вървенето, а защо не и да опънете палатка, да напалите огън и да прекарате една незабравима нощ под звездите? Разбира се, ако се решите на подобна стъпка, е много важно да сте добре екипирани и да сте се информирали от надежден източник какви ще са метеорологичните условия. А и по-добре да се стягате за лагеруване на връщане, след като сте разгледали всички забележителности по маршрута на „Нагоре към слънцето”.

Името на екопътеката съвсем не е избрано случайно. Тя постепенно се изкачва по склоновете на връх Червен, сякаш наистина насочвайки се към небесата и слънцето. Върхът е изключително впечатляващ с платовидното си каменисто било и отвесните скалисти венци, които се спускат от него, макар и чисто статистически да не е нищо особено с височината си от 1222 метра. На самия Червен е построена панорамна площадка, от която се разкриват невероятни гледки към долината на река Бели Вит, град Тетевен и издигащото се като огромна стена било на Централна Стара планина на юг.

Едва ли е нужно да уточняваме, че по цялото протежение на екопътеката туристите могат да се любуват на впечатляващо разнообразие от редки животински и растителни видове, скални венци и пещерни образувания, достолепни гори и бълбукащи планински рекички. Маршрутът е сравнително лесен и подходящ за групи с малки деца и възрастни природолюбители. Той е напълно възможен и за зимен преход, но, ако не сте напълно уверени във способностите си, изберете някои от по-топлите месеци. По този начин ще можете да се насладите пълноценно на преживяването, без да се притеснявате от развитието на евентуален неблагоприятен сценарий.

  • Екопътека
Тетевен - Забележителност Екопътека Нагоре към слънцето - Снимка 1 Тетевен - Забележителност Екопътека Нагоре към слънцето - Снимка 2 Тетевен - Забележителност Екопътека Нагоре към слънцето - Снимка 3 Тетевен - Забележителност Екопътека Нагоре към слънцето - Снимка 4