3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Острич

Price comment  Цена:
адрес:
Тетевен
имейл:
vita_tur@abv.bg
телефон:
+35967852200115

Изходният пункт на екопътека "Острич" е село Бабинци, част от закътания в северните дипли на Стара планина Тетевен. От него до началната точка на прехода се стига по еднолентов асфалтиран път. Разстоянието е около 10 километра, по плавен наклон. Трасето не е с голяма трудност, макар и денивелацията между най-ниската и най-високата точка да е почти 650 метра (Тетевен – 720; връх Острич – 1069 метра надморска височина).

Връх Острич доминира над панорамата с конусовидната си форма. Именно на нея се дължи и една от най-любопитните легенди за този старопланински исполин. На дядо Дадашко от Тетевен (герой от много предания) му се присънило, че на върха Острич изригва вулкан. Силно притеснен, той споделил съня си с местния поп, а свещеникът предложил да отслужи молебен на мястото, за да спаси китното градче от гибел.

Общувайки с Бога, попът получил видение, че жителите на Тетевен трябва да занесат камъни от разположената в подножието река Вит на връх Острец, за да притиснат гърдите на злото чудовище, което се готвело да избълва лава. Оттогава е останал обичаят всяка година в началото на октомври възрастните жени от Тетевен да се изкачват на върха, носейки по един речен камък. За благодарност, че са спасени, местните жители издигнали с камъните на самия връх малкия параклис „Покров Богородичен”, който и в момента добавя допълнително очарование на местността.

След като се излезе от Бабинци пътеката се издига плавно, заобиколена от красивото подножие на Тетевенския Балкан. Наоколо има забележително изобилие от гъсти гори и панорамни поляни. Можете да се насладите и на красиви горски цветя, да похапнете диви полодове или да си наберете ядливи гъби. При късмет ще видите някои от типичните представители на местната фауна – вълк, лисица, сърна, елен, скален орел, мечка.

В подножието на Острец трасето става значително по-стръмно и започва финалното изкачване на върха. Трябва да имате предвид, че параклисът обикновено е заключен и се налага да попитате за ключа в селото. Дори и да не си направите труда обаче, връх Острец ще ви предложи такава зашеметяваща гледка към Алтън Тетьовен (така бил наричан града през Възраждането, когато преживял най-големия си разцвет), че няма да съжалите нито за миг.

Макар и сравнително дълъг, преходът не е особено труден, но изисква подобаваща издръжливост. Маркировката е жълта, на няколко места са поставени дървени пейки и масички. От Бабинци до върха се стига за по-малко от час с нормален ход, трасето е подходящо и за велосипеден туризъм.

  • Екопътека
Тетевен - Забележителност Екопътека Острич - Снимка 1 Тетевен - Забележителност Екопътека Острич - Снимка 2 Тетевен - Забележителност Екопътека Острич - Снимка 3