3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Под пръските на водопада

Price comment  Цена:
адрес:
Тетевен
имейл:
vita_tur@abv.bg
телефон:
+35967852200115

Изходната точка на екопътека „Под пръските на водопада” е в центъра на старопланинския град Тетевен. Приблизителната й дължина е 4 километра, трасето се вие живописно през гори, по дървени мостчета и скали около и над река Козница. По време на прехода се преминава покрай няколко впечатляващи водопада, които, особено през пролетта и есента, са олицетворение на страховитата сила на природата. Единият от тях, Скока, е висок 20 метра.

По-голямата част от маршрута следва асфалтов път, а само последните около 600 метра са същинска екопътека, преминаваща през красива гора. На няколко места по протежение на „Под пръските на водопада” са създадени кътове за отдих с дървени пейки и масички. Край самия водопад Скока има уютен заслон с камина. Маркировката е жълта.

Преходът е лек, без сериозни изкачвания или опасни места. Това го прави подходящ за недобре подготвени във физическо отношение туристи, както и за групи с възрастни хора и малки деца. Същевременно екопътеката „Под пръските на водопада” предлага на планинарите невероятно количество красиви гледки, разнообразни скални образувания, забележителни флора и фауна, възможност да се докоснат до грубата сила на необузданата Козница.

И не само това – заслонът в местността Задънката, непосредствено до Скока, ви позволява да прекарате няколко прекрасни часа, а защо не и да пренощувате буквално под пръските на водопада. Тътенът на разбиващата се в скалите вода сякаш пропъжда от главите ви всичко злободневно, забързано и преходно и ви помага да се почувствате в единение с всемогъщата природа. А по-екстремните туристи могат и да влязат във водите на Скока, за да усетят внезапен приток на адреналин. Разбира се, за да причините на организма си подобен шок, задължително е да сте в отлично здравословно състояние и да имате голям опит в моржуването.

Екопътеката е подходяща за изминаване през всички годишни сезони, като разбира се най-посещавана е през летните месеци, в които водопадът и вековните гори на Тетевенския Балкан дават така жадуваното спасение от горещините. Маркировката е жълта, но едва ли е необходимо да я следвате, защото няма никакъв начин да се изгубите.

  • Екопътека
  • Водопади
Тетевен - Забележителност Екопътека Под пръските на водопада - Снимка 1 Тетевен - Забележителност Екопътека Под пръските на водопада - Снимка 2 Тетевен - Забележителност Екопътека Под пръските на водопада - Снимка 3